Franse troepen rukken verder op naar noorden van Mali

BELGA
In Mali zijn de Franse troepen verder aan het oprukken naar het noorden. Ze nemen positie in nabij de steden Niono en Sévaré. Dat heeft het Franse leger zelf bekendgemaakt. De Fransen hebben ook gevechts- en reddingshelikopters ingezet in de regio.

Het Malinese leger heroverde volgens lokale media en de Franse regering gisteren Diabali. Die stad was eerder in handen van de islamisten gevallen. Volgens inwoners probeerde een groep met een zestigtal voertuigen in de richting van Nampala, Léré en Nara te ontkomen.

De leider van de islamistische terreurgroep Boko Haram, Abubakar Shekau, zou zich volgens een bericht van de Nigeriaanse krant The Tribune in Gao in het noorden van het land verbergen. Hij wordt door de Malinese rebellengroep Ansar Dine ondersteund.

In het noorden van Mali hopen de inwoners intussen dat er snel een einde komt aan de gewelddadige heerschappij van de extremistische moslims. Dat meldt een ngo.

Naast Frankrijk leverde Nederland een KDC-10 transportvliegtuig om Frans militair materieel van Tsjaad of Senegal in te vliegen. En de twee Belgische C-130 Herculesvliegtuigen die ons land ter beschikking heeft gesteld van de Franse Operatie Serval in Mali, staan sinds donderdag onder Frans bevel.

Joschka Fischer, de gewezen Duitse minister van Buitenlandse Zaken, betreurt het dat Duitsland geen grotere bijdrage levert aan de Franse militaire interventie. Dat zegt Fischer zondag in Der Spiegel. Duitsland levert twee tactische transportvliegtuigen C-160 "Transall", om Afrikaanse militairen naar Mali over te brengen.