Franse studenten op straat tegen onderwijshervormingen: ruim honderd scholen geblokkeerd

Middelbare scholieren blokkeren de weg in Bordeaux.
AFP Middelbare scholieren blokkeren de weg in Bordeaux.
Meer dan honderd Franse lycea zijn vandaag, geheel of gedeeltelijk, geblokkeerd uit protest tegen de hervorming in de onderwijssector. Dat meldt het Franse ministerie van Onderwijs. Op verschillende plaatsen wordt er ook steun uitgesproken aan de gele hesjes.

In Bordeaux, Limoges en Pau kwamen duizenden studenten op straat om te protesteren. Verscheidene van hen zijn opgepakt.

In Aubervilliers, vlakbij Parijs, werd een auto in brand gestoken. Toen de brandweer ter plaatse kwam om het vuur te blussen, werden de brandweerlui bekogeld. De politie arresteerde zeven amokmakers.

In Parijs zelf was er een tiental pogingen om lycea te blokkeren, maar de meeste faalden. Nergens werd er een volledige blokkade opgeworpen, terwijl in een zestal lycea een filterblokkade werd ingesteld.

Studenten lopen weg van traangas tijdens de betoging in Bordeaux.
AFP Studenten lopen weg van traangas tijdens de betoging in Bordeaux.
De wegblokkade in Bordeaux.
AFP De wegblokkade in Bordeaux.
Een student krijgt het aan de stok met een agent in Bordeaux.
AFP Een student krijgt het aan de stok met een agent in Bordeaux.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christine Laevers

    Eindejaars humaniora studenten werden elk jaar geloot om volgens hun gekozen studie toegelaten te worden aan de unief. Werden ze niet geloot, dan dienden ze zich voor een andere studerichting aan te bieden. De nieuwe hervormingen (begin 2018) schaffen de lotingen af. In de plaats daarvan: commissies beslissen over de studiekeuze van studenten. De pest wordt afgeschaft en je zit met cholera. Daarom zitten die ook op straat nu. Corrigeer me als ik verkeerd ben.

  • Jean Schrans

    De wereld draait zot. Eén schuldige: de burger aanvaardt geen autoriteit meer (vrijheid van rechten primeert op alles), noch van de overheid, noch van de leraar, noch van de politie, enz... als gevolg van het grootste probleem waarmee onze maatschappij te kampen heeft (en waarvan we de rampzalige gevolgen nog niet helemaal kunnen inzien), namelijk de dictatuur van social media die iedereen de kans geeft om zijn gal uit te spuwen, de digitale moderne klaagmuur !

  • Karel Flanders

    Het gaat heel goed in Frankrijk en de rest van Europa. Politici kijken vanuit hun ivoren torens om hun patronaten te dienen.