Franse steden willen schadevergoeding na 13 weken van protesten van gele hesjes

AFP
De grote Franse steden willen dat er dringend een vergadering komt met de Franse regering om te bestuderen of ze een schadevergoeding kunnen krijgen na dertien weken van protesten van de "gele hesjes". Die manifestaties gingen vaak gepaard met incidenten en rellen en dat heeft veel schade berokkend in de steden.

De vertegenwoordigers van de Franse steden benadrukken dat de handelaars en bewoners veel schade hebben ondervonden door de manifestaties, die voornamelijk op zaterdag plaatsvonden, de dag dat veel mensen uitgebreid gaan winkelen. "Handelaars en inwoners worden gegijzeld door schurken en de verliezen lopen op tot meerdere miljoen euro in de grote steden", luidt het bij France Urbaine, de organisatie die de grote Franse steden verenigt. Het gaat onder meer om Bordeaux, Dijon, Lyon, Nantes, Parijs, Rennes, Rouen, Saint-Etienne en Toulouse.

France Urbaine vraagt een spoedvergadering met de premier en de minister van Economie om samen "de modaliteiten voor de schadevergoedingen vast te leggen". De manifestanten van de gele hesjes veroorzaken volgens de steden veel schade aan publieke plaatsen en goederen, zoals wegen, banken, bushokjes en verkeerslichten. Ook de kosten door de extra inzet van politie en brandweer lopen verder op.

Ook de handelaars in de steden ondervinden veel hinder door de manifestaties. Vaak veroorzaken de betogers schade aan de winkels en de inkomsten van de handelaars kelderen. Zo berekende Procos, de federatie van de gespecialiseerde handel, dat de omzet in november en december 2018 daalde met respectievelijk 6,8 en 3,9 procent tegenover 2017.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • marc van de poel

    Uiteraard, beste Syllke, betaalt steeds dezelfde groep mensen alle mogelijke kosten en onkosten die de regering of de zelfstandigen (moeten) maken of dragen. Namelijk, de belastingbetalende middenklasse.. De echt rijken betalen niks en de echt armen kunnen niks betalen.

  • Sylke Buysse

    Ja ? En wie gaat die "schadevergoeding betalen" ? De Franse belastingbetalers die NU al zitten te klagen dat de taxen de spuigaten uitlopen - en dus gaan betogen daartegen als gele hesjes.....

  • Filiep Lapeire

    En over de schade die de plaatselijke bewoners en hun bezittingen opliepen word niet gepraat, en 13 weken op rij gaat het maar door. Zet het leger in en drijf die gasten in het nauw of meer, het kan toch niet dat die gestoorde criminelen iedere week hun gang blijven gaan.