Franse spoorwegen testen op afstand bestuurbare trein uit

TGV's van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF in Marseille.
AFP TGV's van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF in Marseille.
De Franse spoorwegmaatschappij SNCF heeft in april in de regio rond Parijs een trein getest die van op afstand bestuurd wordt. Dat laat het bedrijf weten. Het spreekt over een "belangrijke stap" in de ontwikkeling van zelfrijdende treinen.

De trein reed in april rond op een traject van vier kilometer. "Dit succesvolle experiment heeft de technische haalbaarheid van zelfrijdende treinen aangetoond", klinkt het in een mededeling van SNCF.

Op de locomotief waren camera's geïnstalleerd, waardoor het mogelijk was op om het voertuig van op afstand te besturen en te bepalen wanneer er geremd en versneld moest worden. De gegevens werden verzonden via een satelliet en een LTE-netwerken, wat vergelijkbaar is met 4G.

Controle overnemen

Door treinen van op afstand te besturen, moet het mogelijk worden om de controle van zelfrijdende treinen over te nemen als dat nodig is, om manoeuvres te vergemakkelijken en om diensten te verlenen aan goederentreinen.

"Het is een belangrijke stap voor de spoorweg. Dit succesvolle experiment is een fundamentele stap in de realisatie van de trein van morgen", verklaart Luc Laroche, de directeur van het project bij SNCF. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • guido vermeyen

    Fransen zijn al altijd futuristisch geweest, de TGV....jammer dat ze niet investeren in de "zwevende " trein, zoals de jappen....das pas reizen.....

  • Hubert Van de Plas

    Het is lachwekkend dat er nog een machinist in een trein moet zitten. Dat had al minstens een halve eeuw veilig kunnen geautomatiseerd worden.