Franse spoorbonden houden ook na ontmoeting met premier voet bij stuk

Photo News
De vakbonden bij de Franse spoorwegmaatschappij SNCF hadden vandaag voor het eerst sinds het begin van hun acties een ontmoeting met de Franse premier Edouard Philippe. Maar die heeft niets opgeleverd: de geplande stakingen worden voortgezet en ook de Franse regering houdt vast aan haar hervormingsplannen.

"De spoorhervorming zal niet fundamenteel worden gewijzigd, hoewel de teksten nog niet klaar zijn", aldus de Franse premier. Hij beloofde wel een nieuwe ontmoeting met de vakbonden, op 24 of 25 mei, alvorens de teksten in de Senaat zullen worden besproken. Voor de grootste vakbond bij het spoor, CGT-Cheminots, het teken om de staking voort te zetten. De bonden leggen tot einde juni om de vijf dagen twee dagen het werk neer.

Volgens de op en na grootste vakbond, Unsa, worden de volgende twee weken alvast cruciaal. "De antwoorden die we tot nu kregen, zijn niet van die aard om de acties stop te zetten", klonk het.

Vanavond gaat een nieuwe, achtste stakingstweedaagse van start. Die loopt tot donderdagochtend. De directie verwacht dat in die periode drie hogesnelheidstreinen op vijf zullen uitrijden. Bij Eurostar en Thalys zou er nagenoeg geen hinder zijn. De treinverbindingen met de buurlanden van Frankrijk zouden dan weer wel zwaar getroffen worden, met bijvoorbeeld geen enkele trein tussen Frankrijk en Spanje.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.