Franse regering omzeilt parlement in hervorming arbeidsmarkt

President Hollande.
AFP President Hollande.
De Franse regering heeft vandaag besloten het parlement buitenspel te zetten om de hervorming van de arbeidsmarkt door te drukken. Het nieuwe wetsvoorstel, dat het ontslagrecht versoepelt, veroorzaakte de afgelopen weken protest bij onder andere de vakbonden.

President François Hollande hoopt bedrijven met de wetswijziging aan te moedigen meer werknemers in dienst te nemen en zo de werkloosheid van meer dan tien procent te bestrijden. Artikel 49.3 van de Grondwet maakt het omzeilen van het parlement mogelijk.

Verschillende topeconomen beargumenteerden vorige maand in Le Monde dat landen met een flexibele arbeidsmarkt en minder ontslagbescherming met minder werkloosheid te kampen hebben. Werknemers zouden bang zijn om mensen aan te nemen, uit angst nooit meer van hen af te komen als de zaken tegen zitten.

Tegenstanders van het wetsvoorstel, zoals de linkervleugel van de socialisten, zijn bang dat de Franse werknemer een wegwerpproduct wordt.

Op straat

Zo'n maand geleden kwamen duizenden jongeren op straat tegen de hervormingen. Op tv-beelden was te zien hoe agenten in oproerkledij demonstranten te lijf gingen met matrak en traangas. Ook vakbonden zijn tegen de hervorming gekant.

In de schoot van de protesten tegen Hollandes plannen ontstond ook protestbeweging Nuit Debout, die sinds eind maart elke avond de Place de la République bezet in het centrum van Parijs. De beweging roept op tot een internationale actiedag op 15 mei.

AFP