Franse PS: samen onderweg, maar niet duidelijk waarheen

Toekomstcongres legt interne strubbelingen bloot

François Hollande.
AFP François Hollande.
Drie dagen lang beraden de Franse socialisten van de PS zich over de toekomst van de partij, al gaat dat voorlopig niet verder dan de regionale verkiezingen van december. Het partijcongres moet naar buiten uit vooral een gevoel van geslotenheid demonstreren. Net als bij de rivaal UMP (voortaan Les Républicains) dreigt intern gekrakeel het moreel van de troepen aan te tasten. Gaat het bij de UMP vooral om hoe rechts je mag zijn zonder averij op te lopen, bij de PS moeten linker- én rechterflank aan banden gelegd worden.

De linkervleugel van de partij van president François Hollande zeurt al maanden over de te rechtse aanpak van haar regering. De lont werd de voorbije weken gedeeltelijk uit het kruitvat van het conflict gehaald door twee ledenstemmingen. En daaruit moet blijken dat een meerderheid van de PS'ers achter het weinig roodkleurige beleid van premier Manuel Valls staat en best tevreden is met het partijvoorzitterschap van Jean-Christophe Cambadélis.

Een en ander belet de critici binnen de partij niet, Hollande een te bedrijfsvriendelijk beleid aan te wrijven. Vooral het "hervormingspakket" van Economieminister Emmanuel Macron, dat de regering wegens weerstand in eigen midden via een grondwettelijk achterpoortje door de Assemblée sluisde zonder stemming, zorgt nog steeds voor hevige discussies. Maar Franse media denken dat op het congres die potjes netjes toegedekt zullen blijven, zodat er geen derde Slag om Poitiers hoeft te volgen (na 732 tegen de Moren en 1356 tegen de Engelsen).

De media kijken vooral uit naar de speech die Valls morgen zal geven.