Franse president neemt het op voor 16-jarige Mila, die wordt bedreigd na islamkritiek

De rel rond de 16-jarige Mila uit de omgeving van Lyon houdt de gemoederen in Frankrijk flink bezig.
Instagram De rel rond de 16-jarige Mila uit de omgeving van Lyon houdt de gemoederen in Frankrijk flink bezig.
De Franse president himself  heeft zich gemengd in de hoogopgelopen discussie in zijn land rond de uitspraken van een 16-jarig meisje. Emmanuel Macron neemt het op voor tiener Mila, die na een tirade over de islam politiebescherming nodig heeft. 

De rel rond de 16-jarige Mila, die in de omgeving van Lyon woont, houdt de gemoederen in Frankrijk flink bezig. Het begon allemaal met een livevideo van het tienermeisje op Instagram. 

Tijdens die bewuste video van eind vorige maand maakt een aanbidder haar het hof. Maar al snel loopt het helemaal mis. Wanneer Mila zegt dat ze op meisjes valt, zegt de jongeman dat hij moslim is en maakt hij haar uit voor “vuile lesbienne”. In een tweede video zegt Mila voluit haar gedacht over de islam. “Ik haat religie”, zegt ze eerst. En dan komt het: “De Koran predikt enkel haat, de islam is stront, ik zeg wat ik denk. Ik ben niet racistisch. Je kan niet racistisch zijn tegenover een religie. Jullie God, ik steek een vinger in zijn kont. Bedankt, tot ziens!”

Het hele verhaal ontaardde in een grote maatschappelijke discussie en ook een politieke rel. De tiener zelf kreeg verkrachtings -en doodsbedreigingen en kon niet meer naar haar school. Ze krijgt momenteel politiebescherming. 

"We zijn vergeten dat Mila een adolescent is", reageert Macron vandaag in de krant Le Dauphiné Libéré. "We zijn haar bescherming verschuldigd op school en in haar dagelijks leven." Hij stelde ook dat de wet duidelijk is en dat mensen het recht hebben de spot te drijven met godsdiensten.

De Franse president Emmanuel Macron.
Photo News De Franse president Emmanuel Macron.50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Steve Van der Vekens

  Persoonlijk vind ik dat religie achter gesloten deuren thuis hoort. Net zoals niet-rokers het recht hebben om niet in andermans sigarettenrook te moeten zitten, hebben niet-religieuzen het recht om niet op de uiterlijke religieuze symbolen te moeten kijken.

 • Paul Boutsen

  Als de Franse minister van binnenlandse zaken vindt dat het erger is op het net de islam te beledigen dan op het net doodsbedreigingen te uiten, dan is er iets serieus verkeerd met het Franse beleid.Vrije meningsuiting is iets dat heilig is en ook hier steeds weer wordt opgeofferd omdat de mogelijkheid zou kunnen bestaan een bepaalde fanatieke minderheid voor het hoofd te stoten, terwijl diezelfde minderheid mag zeggen en schrijven en zelfs doen wat ze willen.Ik geef Mila overschot van gelijk.

 • Herman Kouter

  Moediger dan Jeanne d'Arc.

 • Steve Van der Vekens

  Het is belangrijk dat de problemen rond religie bespreekbaar zijn. Dit is een goede eerste stap. Houden zo.

 • Jos Dupont

  Eindelijk iemand die zijn ogen opent en ziet wat een gevaar de islam is voor westerse mensen en samenleving . Wat mij betreft mogen alle godsdiensten verboden worden want daar komen niets anders dan fanatiekelingen en oorlogen uit voort.