Franse president Macron verdedigt van verkrachting beschuldigde minister Darmanin

Franse president Emmanuel Macron.
REUTERS Franse president Emmanuel Macron.
De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn beslissing verdedigd om een minister die wegens verkrachting wordt aangeklaagd te promoveren tot minister van Binnenlandse Zaken. Het gaat om Gérald Darmanin, 37 jaar, rijzende ster van de Franse rechterzijde, een vriend ook van de vroegere president Nicolas Sarkozy. Hij werd in 2017 van verkrachting beschuldigd door een vrouw die een beroep op hem had gedaan om een rechtszaak te regelen uit 2009.

"Minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin heeft het recht op het vermoeden van onschuld, en herhaalde onderzoeken naar de klacht hebben er al toe geleid dat de klacht werd ingetrokken of geseponeerd", zei Macron. 

Vrouwenrechten zijn een "leidend principe" van het Franse beleid, zei de president, en hij heeft begrip voor "de emoties en de woede van feministen" in deze zaak, maar "geen enkele goede zaak wordt beter van een aanval op de grondbeginselen van onze democratie." Macron waarschuwde ook tegen "oordelen van de straat of van sociale media". "Weet je, wat ik wil voor Frankrijk zijn de beste praktijken van ons land, niet de ergste aberraties van de Angelsaksische landen." 

Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken, tijdens de ceremonie voor de Franse nationale feestdag.
Photo News Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken, tijdens de ceremonie voor de Franse nationale feestdag.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.