Franse president Macron in nieuwjaarstoespraak: “Ons land wil een betere toekomst bouwen. Dat is de les van 2018"

De Franse president Emmanuel Macron houdt zijn toespraak voor een poster met ‘broederschap’ erop geschreven, onder een tekening van Marianne op een achtergrond van de Franse vlag.
EPA De Franse president Emmanuel Macron houdt zijn toespraak voor een poster met ‘broederschap’ erop geschreven, onder een tekening van Marianne op een achtergrond van de Franse vlag.
De Franse president Emmanuel Macron, die een moeilijk jaareinde kende met het protest van de "gilets jaunes" of gele hesjes in Frankrijk, koos in zijn nieuwjaarstoespraak voor het offensief. "De (volks)woede heeft me één ding geleerd, of ze nu overdreven was of niet: we geven niet op. Ons land wil een betere toekomst bouwen. Dat is de les van 2018.”

De resultaten van de hervormingen zijn niet meteen voelbaar, en heel wat Fransen reageren ongeduldig, maar dat is volgens de president geen reden om niets te veranderen. "We kunnen niet minder werken, meer verdienen, onze belastingen doen dalen en de uitgaven doen stijgen, niets veranderen aan onze gewoonten en zuiverder lucht inademen", aldus Macron.

De president haalde ook zwaar uit naar de relschoppers onder de gele hesjes. "Sommigen zeggen te spreken in naam van het volk (...) maar zijn slechts de stem van een hatelijke bende die het opneemt tegen verkozenen, tegen de ordediensten, journalisten, joden, buitenlanders, homoseksuelen. Het is eenvoudigweg het ontkennen van Frankrijk", stelde hij.

lees verder onder de foto:

Protesten van de ‘gele vestjes’ op de Champs Elysées tijdens oudjaarsnacht 2018.
AFP Protesten van de ‘gele vestjes’ op de Champs Elysées tijdens oudjaarsnacht 2018.

“Nationaal debat”

Nieuwe concrete maatregelen werden niet aangekondigd door de Franse president, maar hij beloofde wel om de Fransen binnen enkele dagen aan te schrijven over de contouren van het "nationaal debat" dat hij wil organiseren. In 2019 wil Macron ook werk maken van een hervorming van het werkloosheidsstelsel, van de pensioenen en van het openbaar ambt.

De gele hesjes zijn op oudejaar ook present op de Champs Elysées in Parijs. Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen, vooralsnog is er geen sprake van incidenten.

Protesten van de ‘gele vestjes’ op de Champs Elysées tijdens oudjaarsnacht 2018.
AFP Protesten van de ‘gele vestjes’ op de Champs Elysées tijdens oudjaarsnacht 2018.
Een ‘geel vestje’ bekijkt de toespraak van Macron op tv in een tent in Le Mans, in het noordwesten van Frankrijk.
AFP Een ‘geel vestje’ bekijkt de toespraak van Macron op tv in een tent in Le Mans, in het noordwesten van Frankrijk.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Wellens

  De zeveraar zal het eens zeggen, hij pluimt de gezinnen met minstens 2000€ per jaar.

 • Erika Braken

  Als politiekers denken dat ze de wereld kunnen verbeteren doen ze juist het tegenovergestelde.

 • werner Van der Kelen

  Begin bij het begin, en verklein de kloof tussen arm en rijk, kijk eerst na je zelf, begin daar

 • Philippe Vanbelleghem

  nog zo'n zeveraar die enkel aan zichzelf denkt . Het volk wil je niet , dus opstappen is de boodschap .

 • Rudolf Jacobs

  zoals hij zegt ONS land niet de EU dus