Franse premier zegt niet te wijken voor demonstranten om arbeidswet

Premier Valls met president Hollande.
getty Premier Valls met president Hollande.
De Franse premier Valls heeft vandaag gezegd dat de regering niet zal buigen voor de demonstranten en de vakcentrale CGT die betogen tegen de nieuwe arbeidswet. "Als we toegeven aan de straat en de CGT, omdat we alleen maar kijken naar de korte termijn, dan zullen we alles verliezen", aldus Valls. De premier doelde op de verkiezingen van 2017.

Valls deed zijn uitspraak in de krant Le Journal Du Dimanche. Zijn opmerking duidt erop dat de regering niets voelt voor een compromis in het hoogoplopend conflict met de vakbonden.

Volgens de CGT ondermijnt de nieuwe arbeidswet, die de regering onlangs doordrukte in het parlement, de rechten van de werknemer. De vakcentrale heeft straatprotesten, treinstakingen en blokkades bij olieraffinaderijen georganiseerd om de regering te dwingen de nieuwe wet te schrappen. 

De hervormingen van de socialistische regering van president Hollande maken het bedrijven makkelijker om personeel aan te nemen maar ook om ze te ontslaan. Valls zei dat hij er niet over denkt om zijn voorgangers achterna te gaan. In de jaren negentig bond premier Juppé in na weken van protesten tegen omstreden pensioenhervormingen. Ook hij zei toen dat de regering niet zou toegevan aan de eisen van de vakbonden.

EK-voetbal

De regering staat onder grote druk om snel een oplossing te vinden voor de arbeidsonrust omdat op 10 juni het EK-voetbal begint in Frankrijk. De CGT heeft gedreigd het EK te ontregelen om Valls op de knieën te dwingen. Ook minister van Financiën Sapin zei in een interview dat Parijs voet bij stuk moet houden.

"We moeten standvastig blijven", aldus Sapin in een interview met drie kranten in Europa. "Toegeven zou niet goed zijn richting de andere vakbonden, van wie de meeste de tekst van de nieuwe wet steunen." De gematigde CFDT staat achter de nieuwe wet.

De minister van Transport zei gisteren dat de brandstoftoevoer in het land is verbeterd, maar dat de crisis die is veroorzaakt door de stakingen nog lang niet voorbij is. De politie ontzette vrijdag op één na alle brandstofopslagplaatsen, waarbij de door stakers opgeworpen blokkades werden verwijderd. 

Door de acties van de CGT ontstonden deze week brandstoftekorten. De vakfederatie heeft de acht raffinaderijen en circa tachtig brandstofopslagplaatsen als doelwit gekozen in een poging het land lam te leggen.

Een blokkade van de CGT bij de olieraffinaderij in Donges.
reuters Een blokkade van de CGT bij de olieraffinaderij in Donges.