Franse premier Valls: we weten niet waar Abdeslam is

Bij een raid gisteren in Saint-Denis is de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud omgekomen.
AP Bij een raid gisteren in Saint-Denis is de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud omgekomen.
De Franse premier Valls heeft gezegd dat men niet weet waar de nog voortvluchtige Belgische terrorist Salah Abdesalam zich bevindt: in Frankrijk of in België.

Hij zegt ook dat "we niet weten of er nog groepen of individuen die gelinkt kunnen worden aan de aanslagen in Parijs actief zijn". Volgens Valls is dat mogelijk. "We weten het nog niet, zoals men zich kan voorstellen. Dat is waarom er nog steeds een dreiging is."

Speurders vermoeden dat de 26-jarige Salah Abdeslam samen met zijn broer Brahim Abdeslam, die zich liet ontploffen voor restaurant Comptoir Voltaire, een duo vormde dat de terrassen van restaurants beschoot tijdens de aanslagen in Parijs afgelopen vrijdag.

Abdelhamid Aaboud, het brein achter de aanslagen in Parijs, is gisteren overleden tijdens een politieraid in de Parijse voorstad Saint-Denis. Volgens Valls moet het onderzoek uitzoeken hoe hij van Syrië in Frankrijk kon geraken.

"Men kan altijd de grens oversteken. Er zijn geen gesloten grenzen en nul risico bestaat niet", zei Valls aan de Franse tv. "We moeten er alles aan doen om onze grenzen te beschermen en elk land moet daar zijn rol in spelen."

Premier Valls zei dat men niet weet waar de nog voortvluchtige Belgische terrorist Salah Abdesalam zich bevindt.
AP Premier Valls zei dat men niet weet waar de nog voortvluchtige Belgische terrorist Salah Abdesalam zich bevindt.

De politie kwam Salah Abdeslam op het spoor nadat was gebleken dat hij de Volkswagen Polo met Belgische nummerplaat gehuurd had die werd aangetroffen voor de Bataclan. De politie controleerde de ochtend na de aanslagen in het Noord-Franse Cambrai een ander voertuig waar hij samen met twee andere mannen in zat, maar liet hen gaan. Op dat moment werd hij nog niet gezocht. 

Toen de politie enkele uren later de wagen tegenhield in Molenbeek zat Salah Abdeslam er niet meer in. De twee andere inzittenden, die wel nog in de auto zaten toen die tegengehouden werd, legden tegengestelde verklaringen af over waar ze Salah Abdeslam hadden afgezet: volgens de ene in Molenbeek, volgens de andere aan het Koning Boudewijnstadion.

Er loopt een internationaal aanhoudingsbevel tegen Salah Abdeslam. Een grootscheepse politieactie in Sint-Jans-Molenbeek, waarbij gezocht werd naar hem, leverde maandag niets op.

De voortvluchtige Salah Abdeslam.
AP De voortvluchtige Salah Abdeslam.