Franse premier herdenkt nazi-slachtoffers in Oradour

De Franse premier Manuel Valls (links) en staatssecretaris voor Veteranen en Defensie Kader Arif (rechts) luisteren naar een van de enige overlevenden van het bloedbad, Robert Hebras (86).
AFP De Franse premier Manuel Valls (links) en staatssecretaris voor Veteranen en Defensie Kader Arif (rechts) luisteren naar een van de enige overlevenden van het bloedbad, Robert Hebras (86).
Zeventig jaar na het bloedbad van Oradour-sur-Glane door Duitse troepen heeft de Franse premier Manuel Valls de slachtoffers in het Franse dorpje herdacht. Oradour is een waarschuwing om de ideologie van de dood niet te laten groeien, zei Valls. Fanatisme en radicalisme verspreiden ook vandaag nog terreur zonder consideratie.

Op 10 juni 1944, enkele dagen na de invasie van de geallieerden, hadden soldaten van het Waffen-SS-pantserregiment Der Führer het hele dorp in Centraal-Frankrijk binnen enkele uren uitgeroeid. 642 dorpsbewoners werden vermoord. De Duitse troepen dreven de inwoners van Oradour samen op het marktplein. Vrouwen en kinderen werden in de kerk opgesloten. De mannen werden samengeperst in stallen en schuren. De soldaten van de Waffen-SS brandden vervolgens alle gebouwen van het dorp plat. Enkele slachtoffers werden doodgeschoten, de meesten werden levend verbrand. Slechts zes mensen konden ontkomen.

Vorig jaar brachten de Duitse bondspresident Joachim Gauck en zijn Franse collega François Hollande een bezoek aan Oradour. Gauck was de eerste Duitse toppoliticus die het bloedbad herdacht in de ruïnes van het verwoeste dorp.