Franse politie bereidt zich gespannen voor op eerste verjaardag van de ‘gele hesjes’ en verbant hen van Champs-Elysées

De protesten van de gele hesjes in Parijs
AFP De protesten van de gele hesjes in Parijs
De Franse politie en gemeenten bereiden zich gespannen voor op de eerste verjaardag van de spontane protesten van de beweging van de 'gilets jaunes', de gele hesjes. In de regio Parijs heeft de politieleiding een inzet van 100 procent van het personeel geëist, bericht de krant Le Parisien. In zeker 140 Franse plaatsen is opgeroepen om dit weekend samen te komen om de verjaardag te vieren. De politie zal hen ook de toegang tot de Champs-Elysées weigeren.

Politie staat klaar om te interveniëren als er sprake is van vandalisme of geweld, verklaart Laurent Nuñez, staatssecretaris van de minister van Binnenlandse Zaken vrijdag aan televisiezender France 2.

Betogers en sociale media hebben opgeroepen tot protest op verschillende plaatsen in Parijs, zoals de Champs-Elysées en de ring rond Parijs. “We moeten de gelegenheid aandacht schenken”, vertelt vooraanstaand betoger Priscillia Ludosky, die toestemming van de politie kreeg voor een demonstratie in het zuiden van Parijs.

Jaar geleden

De gele hesjes ontstonden op sociale media door verontwaardiging over een forse stijging van de accijnzen op benzine en diesel. Dat kwam bovenop het gevoel van groeiende onvrede onder de middenklasse die zich vooral buiten de steden achtergesteld of genegeerd voelt. De eerste massale betogingen en wegblokkades waren op zaterdag 17 november 2018. 

De beweging heeft maandenlang honderdduizenden betogers op de been gebracht en blokkades opgericht. De Franse president Emmanuel Macron schrapte onder druk van de hesjes snel de belastingen die volgens hem voor een beter milieu en voor actie tegen klimaatverandering moesten zorgen. Bij de vele blokkades zijn vooral door ongelukken tien doden en honderden gewonden gevallen. De wegblokkades en uit de hand gelopen betogingen hebben Frankrijk een vermogen gekost. 

De gele hesjes hebben lange tijd in opiniepeilingen op de steun van circa driekwart van de Fransen kunnen rekenen. Nu is dat percentage volgens peilers nog steeds 55 procent.

De gele hesjes tijdens een massaal protest in Parijs.
EPA De gele hesjes tijdens een massaal protest in Parijs.
Op deze foto uit november 2018 worden gele hesjes bestookt met een waterkanon.
AFP Op deze foto uit november 2018 worden gele hesjes bestookt met een waterkanon.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.