Franse politie arresteert 109 mensen na incidenten tijdens manifestatie in Parijs

Black bloc-relschoppers tijdens de betoging van gisteren.
AFP Black bloc-relschoppers tijdens de betoging van gisteren.
De Franse politie heeft na de gewelddadige incidenten tijdens de 1 meimanifestatie in Parijs 109 mensen gearresteerd.

Politiechef Michel Delpuech zei op radio France Inter dat in totaal 283 mensen werden opgepakt. Daarvan werd dus al een deel weer vrijgelaten.

Volgens de prefectuur gooiden dinsdag bijna 1.200 gemaskerde anarchisten van het zogenaamde 'Black Bloc' in de voorhoede van de betoging projectielen naar de politie. Die reageerde met traangas en waterkanonnen en kon de manifestanten uit elkaar drijven.

Vernielingen en gewonden

Gisteravond maakte de politie gewag van 31 handelszaken die beschadigd raakten, waarvan twee in brand werden gestoken, zes uitgebrande voertuigen en tien anderen die beschadigd zijn. Vier mensen raakten bij de schermutselingen lichtgewond.

De dag na het geweld beloofde de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, dat bij toekomstige manifestaties meer manschappen zullen worden ingezet. 
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Werner Cerisier

  Het is reeds jaren dat dit gebeurt op 1 mei. Wat wordt er aan gedaan? Niets. Poging tot oplossing : vanaf het ogenblik dat er zich 1 persoon met bedekt gezicht in de groep van de optocht mengt, wordt de optocht stilgelegd en wordt de politie verwitigd. Ik weet dat dit zeer eenvoudig klinkt maar dat het niet eenvoudig is. Aan de politiek en de politie om iets in die aard uit te werken.

 • Christine Laevers

  Parijs overleeft dit wel. De vernielingen treffen handelaars en de stad Parijs. Ik zie er het nut helemaal niet van in om die mensen en de stad te treffen. Ik geloof niet in anarchisme. Zelfs niet als zweepbeweging.

 • Dominique Vanacker

  Miek Dirickx, “wer nicht mit uns ist, ist gegen uns” telt voor een andere partij. Lees eens wat meer de reacties hier op de diverse fora.

 • Miek Dirickx

  Dat is wat Crombez (SP.A) en De Leeuw (ABVV )bedoelen met strijd. Linkse extremisten inschakelen om de andersdenkenden de kop in te drukken. Hun moto stamt uit de jaren dertig : "wer nicht mit uns ist, ist gegen uns" en op de steun van die andere Leemans (ACV° en Kris Peeters (CD&V-)mogen ze nog rekenen. Voorwaarde isi wel dat het K. Peeters een stem moet opbrengen.

 • hugo van de velde

  Ik heb NOG NOOIT betoogd, ik vind dat je dat als mens niet doet. Alles moet maar geregeld zijn ZOALS HET HOORT, dan is betogen niet nodig !