Franse politici dienen wetsvoorstel in tegen reclamefilmpjes op wc's: “Ze achtervolgen ons zelfs tot op het toilet”

Illustratiebeeld
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld
In Frankrijk ligt een wetsvoorstel op tafel waarin gepleit wordt voor “het recht om in alle rust te urineren”. Volgens een tiental politici verstoren tv-schermen met reclameboodschappen die rust, de reden waarvoor ze verboden moeten worden. 

De parlementariërs, waaronder mannen en vrouwen, willen niet overal lastiggevallen worden door zulke “commerciële boodschappen” die hen “achtervolgen tot op het toilet”. Zulke boodschappen worden afgespeeld op tv-schermen in openbare toiletten. En het zou daarbij reeds gaan over 1.200 openbare toiletten, en maar liefst 2.500 tv-schermen waarop steeds weer hetzelfde beeld en geluid wordt afgespeeld. “Op 25 centimeter voor onze ogen!’’, schrijven de Kamerleden onthutst in hun wetsvoorstel. “Je kunt er niet aan ontkomen, behalve door je ogen dicht te doen, maar dat zou tot urinoirongelukjes kunnen leiden.”

Met hun wetsvoorstel willen ze de rust op het wc laten terugkeren: “Wie houdt er niet van dat ene moment waarop het eindelijk stil en rustig is: als je aan het plassen bent?’’. 

Je kunt er niet aan ontkomen, behalve door je ogen dicht te doen, maar dat zou tot urinoirongelukjes kunnen leiden.

Big Brother op de wc

Het wetsvoorstel lijkt misschien ‘van de pot gerukt’ - dat is inderdaad de meest bijpassende woordspeling - de parlementariërs menen het serieus. Openbare toiletten zijn volgens hen nog maar “het topje van de ijsberg”. “Overal wordt tegenwoordig de openbare ruimte vervuild met tv-reclameschermen: op straat, op treinstations, in winkelcentra, metrohaltes en benzinestations.” 

Verder nog zijn enkele parlementariërs ongerust dat ze misschien wel bespioneerd worden. “Die schermen zijn vaak uitgerust met camera’s of apparatuur die ons bekijken of volgen, om er achter te komen of de reclameboodschap wel overkomt. Big Brother zit zelfs op de wc!” 

Zo besluit de rechtse parlementariër Philippe Gosselin op Twitter: “We kaarten dit met humor aan, maar het probleem is ernstiger dan het lijkt.’’
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nathalie Laporte

  Ik mijdt zelfs zenders zoals vtm, q2, vt4 en andere gewoonweg door die overdaad aan reclame. Snap wel dat die mss nodig zijn maar de reclamespots zelf worden hoe onozeler me de tijd...

 • Marc Van der Vloedt

  Als daar de toiletdames/heren en de toilet artiekelen mee betaalt worden, waarom niet ?

 • Hanne Koek

  Overal wordt je continue geconfronteerd met reclame. Heel de dag moeten je er naar luisteren en naar kijken... je moet al in het bos gaan om even weg te zijn van al die rommel.

 • Jan Sierens

  Een hoge belasting op invoeren zou de staatskas spijzen en het probleem beperken.

 • Christian Smets

  Je kan tegenwoordiger geen online krant lezen of een filmpje bekijken zonder gebombardeerd te worden door reclamespots.