Franse oud-premier Fillon veroordeeld tot 5 jaar cel, echtgenote krijgt 3 jaar voorwaardelijk

François en Penelope Fillon bij aankomst bij de correctionele rechtbank van Parijs.
AFP François en Penelope Fillon bij aankomst bij de correctionele rechtbank van Parijs.
De voormalig premier van Frankrijk François Fillon en zijn vrouw Penelope Fillon zijn maandag schuldig bevonden aan het verduisteren van overheidsgeld. Fillon heeft vijf jaar gevangenisstraf gekregen, waarvan hij zeker twee moet uitzitten. Zijn vrouw heeft drie jaar voorwaardelijke celstraf gekregen. Ze moeten allebei ook 375.000 euro boete betalen.

Het Franse parlement eiste eerder al een terugbetaling van ruim 1 miljoen euro vanwege het schandaal. Fillon zou vanaf het midden van de jaren 80 tot 2013 zijn vrouw hebben betaald voor werk dat ze nooit uitvoerde. Zo stond ze onder meer op de loonlijst als ‘parlementair assistent’ van haar man, terwijl ze die job niet uitvoerde. Het schandaal betekende het einde van de presidentscampagne van Fillon in 2017. Het boegbeeld van Les Républicains mocht zijn plannen voor het Élysée opbergen. 

Ook Marc Joulaud, de parlementariër die Fillon verving toen hij premier was, is schuldig bevonden. Hij moet ook geld terugbetalen aan het parlement. De Fillons hebben al bekendgemaakt beroep aan te tekenen.

François Fillon was tussen 2007 en 2012 premier van Frankrijk, onder de ambtstermijn van Nicolas Sarkozy. Zijn echtgenote Penelope is van Welshe afkomst. Het proces startte op 25 februari (foto), een dikke twee weken voor de start van de Franse lockdown.
Photo News François Fillon was tussen 2007 en 2012 premier van Frankrijk, onder de ambtstermijn van Nicolas Sarkozy. Zijn echtgenote Penelope is van Welshe afkomst. Het proces startte op 25 februari (foto), een dikke twee weken voor de start van de Franse lockdown.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.