Franse oud-eurocommissaris Jacques Barrot plots overleden

Jacques Barrot
EPA Jacques Barrot
In Parijs is voormalig Europees commissaris Jacques Barrot (77) overleden. Hij was in de eerste Commissie onder leiding van José Manuel Barroso tussen 2004 en 2008 verantwoordelijk voor Transport, het laatste jaar van zijn ambtstermijn (tot 2009) was hij commissaris voor Justitie. Volgens een Frans radiostation viel hij dood neer in de Parijse metro.

Barrot was al minister geweest onder de presidenten Valéry Giscard d'Estaing en Jacques Chirac toen hij in 2004 naar voor geschoven werd als Europees commissaris. Tegen de verwachtingen in kreeg de Fransman de 'technische' portefeuille Transport en niet een meer zwaarwegende, politieke bevoegdheid. Na vier jaar mocht hij doorschuiven naar Justitie omdat de Italiaan Franco Frattini minister werd in eigen land.

Na zijn Europese carrière werd Barrot rechter bij de Franse grondwettelijke raad. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker, drukte al zijn droefnis uit over de dood van zijn "vriend" Jacques Barrot.