Franse oud-bokser (37) die agenten te lijf ging tijdens protest gele hesjes is opgepakt

De Franse oud-bokser Christophe Dettinger is vandaag in Parijs opgepakt, zo heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner op Twitter gemeld. De man wiens vechtpartijen met de politie tijdens een gewelddadig gele hesjes-protest in Parijs viraal gingen op de Franse sociale media, heeft zichzelf aangeboden bij de politie in Parijs.

Volgens Castaner heeft de man zichzelf aangeboden bij de politie in Parijs. De informatie wordt ook bevestigd door het parket. Vrienden van Dettinger konden hem al enkele dagen niet meer bereiken.

De 37-jarige Dettinger was tweemaal kampioen van Frankrijk in de klasse halfzwaargewicht (cruiser, 90,72 kg). In Frankrijk is er veel kritiek op de bijna twee meter lange oud-bokser, die een op de grond liggende politieman in elkaar trapt. Dat werd gefilmd, evenals zijn bokspartij met een agent die zich met een wapenschild probeert te beschermen.

Dettinger, die tijdens het gevecht gekleed was in het zwart en zelf geen geel hesje droeg, werkt tegenwoordig als ambtenaar in het departement Essonne.  Zijn vrienden hadden niets meer van hem vernomen en vreesden dat hij op de vlucht was geslagen. Zijn oud-trainer Jacky Trompesauce raadde hem aan zich bij de politie te melden. “Ik heb geprobeerd hem te bellen, maar hij neemt niet op. Christophe is extreem aardig. Toen ik die video’s zag, dacht ik dat hij zo reageerde omdat er mensen in de problemen waren door het traangas van de politie. Ik heb hem aangeraden naar de politie te gaan en uitleg te geven”, aldus Trompesauce  deze ochtend in de Franse sportkrant L’Équipe. Franse media schreven dat hij zich op Facebook uitte als sympathisant van de Gele Hesjes.

De politieman die door Dettinger in elkaar is getrapt, heeft aangifte gedaan volgens de Franse media. De man kan twee weken niet werken vanwege kneuzingen. De Franse boksbond noemde het gedrag van de oud-kampioen ‘onaanvaardbaar en schandalig’.

Ismaïl Abdoul

Dettinger vocht in zijn professionele carrière 23 kampen. Achttien daarvan werden door hem gewonnen, waarvan zeven door Knock Out (KO).  Op 28 september 2012 vocht hij in een uitverkochte Gentse Topsporthal om de Mediterraanse cruisertitel bij de WBC-bond. Tegenstander was de bekende Gentse bokser Ismaïl Abdoul. De Gentenaar versloeg Dettinger na twaalf slopende ronden op punten.

De Fransman opende sterk maar moest na een rake links-rechtse combinatie van Abdoul gas minderen.  ‘Cool Abdoul’ bouwde meteen een puntenvoorsprong op en Dettinger kreeg die achterstand niet meer weg. Het is de enige Europese titel uit de imposante carrière van Abdoul (99 kampen).   

Christophe Dettinger ging zaterdag meerdere politieagenten te lijf tijdens een andermaal woelige Gele Hesjes-betoging in Parijs.
videostill Christophe Dettinger ging zaterdag meerdere politieagenten te lijf tijdens een andermaal woelige Gele Hesjes-betoging in Parijs.
Ismaïl Abdoul (foto uit 2016) versloeg Fransman Dettinger in 2012 op punten. Het leverde de Gentenaar de Mediterraanse cruisertitel bij de WBC-bond op.
BELGA Ismaïl Abdoul (foto uit 2016) versloeg Fransman Dettinger in 2012 op punten. Het leverde de Gentenaar de Mediterraanse cruisertitel bij de WBC-bond op.

Beelden van de titelkamp Abdoul-Dettinger op 28 september 2012  
81 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dominique Ryngaert

  Gelijk hoe regels zijn er om na te leven. Hopelijk levenslang voor zo iemand

 • stefan crama

  Hoe spijtig dat een beweging die veel steun kreeg van gewone mensen ontaardt is in zinloos geweld waarbij gewone mensen ook het slachtoffer worden.

 • Roberto Pilotto

  Wat wij te zien krijgen is enkel de lagen wat de bokser uitdeelde niet goed te praten Maar wat er van te voren gebeurd is laten ze niet zien niet vergeten hij is over een railing gesprongen om te slaan dus er moet van te voren iets gebeurd zijn dat hij zijn stoppen verloren heeft kan niet anders

 • Kris Delrue

  10 Jaar geleden zag men betogingen, maar nu zijn betogingen vechtpartijen en in overdrive.

 • Frans Dedokker

  Er zijn altijd 2 kanten aan een verhaal, wat is er daarvoor gebeurd?