Franse Nationale Vergadering stemt voor erkenning Palestijnse staat

De Franse Nationale Vergadering in Parijs
PHOTO_NEWS De Franse Nationale Vergadering in Parijs
De Franse Nationale Vergadering, het lagerhuis van het Franse parlement, is voor de erkenning van een Palestijnse staat naast Israël en heeft de linkse regering ertoe opgeroepen om de politieke stap te volgen. In Parijs stemden dinsdag 339 parlementsleden voor een resolutie voor de erkenning van Palestina. Er waren 151 tegenstemmen. De Israëlische ambassade in Frankrijk reageerde dat de stemming de vredesonderhandelingen bemoeilijken.

De beslissing van het lagerhuis is enkel symbolisch en niet bindend voor de regering onder president François Hollande. In de Franse Senaat wordt op 11 december gestemd over de Palestina-resolutie.

Volgens de Israëlische ambassade in Frankrijk bemoeilijkt de beslissing van de Assemblée de mogelijkheden om tot een vredesakkoord te komen. De stemming "stuurt een verkeerde boodschap naar de leiders en volkeren van de regio", aldus de ambassade in een persbericht.

De Palestijnen begroetten dan weer de beslissing van de Franse parlementsleden. Hanane Achraoui, een leidster van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), drukte in een persbericht haar "dankbaarheid aan het Franse volk" uit en riep de Franse regering op "de stemming van het parlement in daden te vertalen".