Franse minister verheugd: “Geld om Notre-Dame te herbouwen is geen probleem”

REUTERS
Er is genoeg geld ingezameld om de deels afgebrande Parijse kathedraal Notre-Dame te restaureren. Dat zegt de Franse minister van Cultuur, Franck Riester, tegen France 2. Na de oproep van de Franse president Emmanuel Macron om geld in te zamelen voor de wederopbouw, stroomde in rap tempo maar liefst 800 miljoen euro binnen.

Sinds de desastreuze brand in de Notre-Dame wordt Parijs overstelpt met steunbetuigingen, hulp en opvallend grote donaties. Het leeuwendeel van dat bedrag komt van Franse bedrijven en ondernemers die de 850 jaar oude kathedraal zo snel mogelijk willen herbouwen. Zo dragen de families rond cosmeticaconcern L’Oréal en het luxebedrijf LVMH ieder 200 miljoen euro bij en heeft oliegigant Total 100 miljoen toegezegd. 

Ook particulieren doneren massaal. Er zijn inmiddels al meer dan vijftig crowdfundacties. De reddingsacties beperken zich ook niet tot Frankrijk. De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft een grote internationale conferentie voor donateurs en deskundigen aangekondigd. De Franse hoofdstad stelt zelf zo’n 50 miljoen euro beschikbaar. Het normale jaarlijkse budget voor het restaureren van Franse nationale monumenten is ongeveer 300 miljoen euro. Dat bedrag is ruim voorbij gestreefd, aldus minister Riesen. 

Prioriteit

De eerste prioriteit is het beveiligen van de kluis van de Notre-Dame, die een gapend gat in het midden heeft nadat de torenspits instortte. Een tweede hoognodige stap is het verwijderen van de gesmolten beelden die zwaar wegen op de fragiele delen van de buitenste structuur.

Macron zei gisteravond in een tv-toespraak dat hij hoopt dat de restauratie al binnen vijf jaar af is. “De Notre-Dame zal na de heropbouw nog mooier dan vroeger zijn", aldus de president. Experts zeiden eerder dat ze schatten dat het tien tot vijftien jaar zal duren. “Het is een mooie ambitie”, zegt Riester. “We zullen al onze knowhow en alle donaties mobiliseren.” Hij zegt dat het te vroeg is om te praten over hoe de kathedraal zal worden hersteld en met welke materialen en technieken.

AD

Hoofdaltaar zwaar toegetakeld

Na een eerste inspectie in de nasmeulende kerk lijkt de brand binnenin minder verwoestend dan experts op voorhand dachten. De fresco's, kapellen en het grote orgel hebben het volgens Laurent Prades, erfgoeddirecteur van de Notre-Dame, overleefd. Zelfs de drie grote glas-in-loodramen zijn niet vernietigd, maar mogelijk wel door de hitte beschadigd. Het hoofdaltaar is wel zwaar toegetakeld. Dat werd geraakt toen de torenspits instortte. De haan van de spits is opmerkelijk genoeg al tussen het puin teruggevonden.

Uit het eerste onderzoek van de openbaar aanklager van Parijs blijkt dat er geen opzet in het spel was. Het lijkt waarschijnlijk dat de brand tijdens werkzaamheden aan het dak ontstond, misschien tijdens het lassen. 

Bekijk ook:
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mark Peeters

  En waarvoor dient die 800 miljoen euro, want er is nog altijd de verzekering die schade vergoed ..... maar ja mensen denken niet na ....

 • emiel van mol

  @Dirk Corten. Die aannemer zal zeker verzekerd zijn maar kathedralen worden niet verzekerd omdat die premies gewoon onbetaalbaar zijn. De miljoenen die nu vrij komen worden geschonken door rijke particulieren die met hun geld (als het op een eerlijke manier is verdiend) doen wat zij willen. En eventjes verder nadenken leert ons dat die miljardairs zo rijk zijn geworden door het aankoopgedrag van o.a. onze vrouwen die liefst dure Franse cosmetica, juwelen en kleren kopen.

 • chris delanghe

  Geld zal niet het probleem zijn. Nu nog de specialisten vaklui vinden die de notre dame de grandeur en uitstraling met alle details van wellicht kunnen teruggeven... Dat zal een ander paar mouwen zijn. De hamvraag blijft natuurlijk wie of wat is de oorzaak van deze vreselijke brand.

 • Pierre Ocreman

  Voor ne baksteen direct geld maar eten voor Afrika gaat niet.

 • Patrick Voet

  Met een budget van 800 miljoen euro zijn de mogelijkheden legio. Herstel en restaureer de gewelven, het interieur en de beelden, en bouw een nieuw dak met 21st eeuwse materialen, volledig bekleed met zonnepanelen. Ze kunnen meteen ook die twee nooit afgewerkte torens van nieuwe spitsen voorzien die met het nieuwe dak passen.