Franse minister van Binnenlandse Zaken biedt ontslag aan, maar president Macron weigert

De Franse president Emmanuel Macron naast minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb (Archiefbeeld).
Thomson Reuters De Franse president Emmanuel Macron naast minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb (Archiefbeeld).
Gérard Collomb, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, heeft vandaag zijn ontslag aangeboden aan president Emmanuel Macron, maar die heeft dat geweigerd. 

Midden vorige maand kondigde Collomb aan dat hij de regering volgend jaar wil verlaten om deel te nemen aan de lokale verkiezingen in Lyon. Sindsdien luidt de roep om onmiddellijk ontslag alsmaar luider.

"Wegens de aanvallen tegen de minister nadat hij bekendmaakte dat hij kandidaat is voor het burgemeesterschap in Lyon, heeft de president zijn vertrouwen in hem herbevestigd en hem gevraagd om aan te blijven om zijn missie voor een veiliger Frankrijk af te maken", aldus het Elysée.

Ondanks de weigering van Macron heeft Collomb later vandaag aan de krant Le Figaro herhaald dat hij ontslag wil nemen. 

Het is de zoveelste opdoffer voor president Macron, die zwak scoort in de politieke peilingen. Minder dan een maand geleden stapte ook de minister van Milieu, Nicolas Hulot, al op uit de Franse regering.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.