Franse minister van Arbeid dient klacht in wegens laster

Eric Woerth
UNKNOWN Eric Woerth
De Franse minister van Arbeid Eric Woerth heeft besloten om een klacht in te dienen wegens laster. De minister kwam in opspraak bij beschuldigingen in verband met de mogelijk illegale financiering van de verkiezingscampagne van president Nicolas Sarkozy in 2007. Dat meldt het ministerie van Arbeid.

"Eric Woerth heeft besloten bij een rechtbank in Nanterre een klacht in te dienen wegens laster", zo luidt het bij het ministerie. "Hij ontkent de leugenachtige beschuldigingen die tegen hem werden geuit, en dan met name het ontvangen van illegale fondsen."
 
Volgens de voormalige boekhoudster van L'Oreal-erfgename Liliane Bettencourt zou Woerth destijds, als financiële directeur van de campagne van Sarkozy, 150.000 euro hebben ontvangen.
 
De gift van 150.000 euro, als deze bevestigd wordt, zou illegaal zijn. De Franse wet omtrent politieke donaties legt het plafond voor bijdragen vast op 7.500 euro per jaar voor een partij, en 4.600 euro voor een kandidaat. De minister herhaalde verschillende keren dat hij "geen enkele illegale euro" heeft ontvangen. (belga/kve)