Franse minister haalt uit naar Schäuble: "Idee Grexit was fout"

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble op 17 juli tijdens een speciale zitting van de Duitse bondsdag over de Griekse crisis. Inmiddels is hij met vakantie.
AFP De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble op 17 juli tijdens een speciale zitting van de Duitse bondsdag over de Griekse crisis. Inmiddels is hij met vakantie.
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zat fout toen hij vorige maand bij de eurotop over Griekenland opperde dat het beter zou zijn als Griekenland tijdelijk uit de Eurozone zou stappen. Dat zegt zijn Franse ambtsgenoot Michel Sapin maandag in een interview met de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

"Als we een tijdelijk vertrek uit de euro zouden toestaan, zal elk land proberen aan zijn problemen te ontsnappen door wijzigingen aan te brengen in zijn valuta", bekritiseert Sapin het plan van zijn collega. "Het is juist het fundament van een monetaire unie dat je moeilijkheden niet uit de weg kunt gaan door valuta te manipuleren. Om de balans te hervinden moeten er structurele hervormingen worden doorgevoerd en moet de concurrentiepositie worden verbeterd."

Schäuble drong op de tijdelijke Grexit aan tijdens de laatste, tumultueuze eurogroep voordat de eurolanden uiteindelijk tot een nieuw akkoord met Griekenland kwamen. De tijdelijke Grexit bleek dus niet nodig. Sapin noemt het voorstel van Schäuble 'niet realistisch', en denkt dat het in strijd was met 'diens diepste Europese overtuiging'. "Met die overtuiging, die ik ook heb, willen we de eurozone versterken."

De Frankfürter Allgemeine schreef vorige week al dat Schäuble niet alleen kritiek op Griekenland zou hebben gehad, maar ook op de Europese Commissie. Tijdens een bijeenkomst van de eurogroep, de Europese ministers van Financiën, zou hij hebben gezegd dat de Commissie wat hem betreft veel te zalvend opereerde in de Griekse kwestie. In plaats van de boel bij elkaar proberen te houden zou de Europese Commissie strenger moeten controleren of de lidstaten zich aan de gemaakte afspraken houden.

Michel Sapin.
AFP Michel Sapin.

Als we een tijdelijk vertrek uit de euro zouden toestaan, zal elk land proberen aan zijn problemen te ontsnappen door wijzigingen aan te brengen in zijn valuta

Frans minister van Financiën Sapin