Franse kardinaal staat terecht omdat hij kindermisbruik van priester toedekte: “Ik heb nooit iets willen verbergen”

Philippe Barbarin
Photo News Philippe Barbarin
"Ik heb deze gruwelijke feiten niet willen toedekken", zo verweerde de Franse kardinaal Philippe Barbarin (68) zich maandag voor de correctionele rechtbank van Lyon waar hij terecht staat, samen met vijf andere personen, voor het niet aangeven van gevallen van seksuele geweldpleging.

De zaak barstte drie jaar geleden los. De aartsbisschop van Lyon ontkende meteen de feiten die hem ten laste werden gelegd, en wilde hooguit toegeven dat hij misschien beoordelingsfouten had gemaakt.
"Ik heb in het verleden misschien niet altijd de beste en de meest geschikte woorden gebruikt", zei hij maandag op de eerste dag van zijn proces. 

"Ik heb in het verleden misschien niet altijd de beste en de meest geschikte woorden gebruikt”

Philippe Barbarin

De feiten gaan over het misbruik van priester Bernard Preynat tussen 1986 en 1991. Die vergreep zich toen aan jonge scoutsleden uit de streek. In 2016 was de zaak zonder gevolg geklasseerd, maar de slachtoffers spanden een nieuwe zaak aan tegen de kardinaal en vijf andere medewerkers van zijn bisdom. De klagers verwijten Barbarin, dat hij de priester in functie heeft gehouden tot in 2015 terwijl er aanwijzingen waren dat hij al vele jaren minderjarigen had misbruikt.
Een van de slachtoffers, Alexandre Dussot Hezez, zei aan France Info "dat we eindelijke de waarheid zullen te horen krijgen over het mechanisme van het verzwijgen”.
De verdediging lijkt het vooral op procedurefouten te gaan spelen - een advocaat had het over een "showproces” - en de vroegere secretaris van de kardinaal Pierre Durieux, die samen met de prelaat en vier andere terecht staat, spreekt van een "heksenjacht".
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerard Braeckmans

    “Ik heb in het verleden misschien niet altijd de beste en de meest geschikte woorden gebruikt”. Tja, dat kan men ook zeggen als men gelogen geeft.

  • mark germanus

    Geef Kardinaal en co 10 jaar gevangenis, en daarna verplicht boete doen,gedurende 8 uren, op hun blote knieen iedere zondag in het openbaar op de markt .

  • Hubert Wouters

    Neen kardinaal Durieux, het is geen heksenjacht maar wel de jacht op misdadigers. En het wordt tijd dat men daarmee begint binnen de kerk.