Franse kardinaal in beroep vrijgesproken voor niet-aangeven seksueel misbruik

De Franse kardinaal Philippe Barbarin in de rechtbank.
EPA De Franse kardinaal Philippe Barbarin in de rechtbank.
De rechtbank van beroep in Lyon heeft vandaag de Franse kardinaal Philippe Barbarin vrijgesproken van het toedekken van seksueel misbruik. In eerste aanleg werd de aartsbisschop van Lyon nog tot zes maanden met uitstel veroordeeld, omdat hij het seksuele misbruik van een minderjarige door een priester in zijn bisdom niet zou hebben gemeld.

Barbarin werd ervan verdacht bewust tegen het gerecht te zwijgen over het misbruik dat gepleegd werd door Bernard Preynat. Die priester zou tussen 1986 en 1991 in totaal een zeventigtal scoutskinderen hebben aangerand. De intussen 69-jarige Barbarin, die aangaf dat hij pas in 2014 van de feiten op de hoogte was, werd in maart vorig jaar veroordeeld tot zes maanden met uitstel. De rechtbank oordeelde hij dat hij er met zijn stilzwijgen voor had gekozen "de instelling te beschermen".

"Deze onrechtvaardigheid is vandaag rechtgezet", zegt Jean-Félix Luciani, een van de advocaten van Barbarin, vandaag in een reactie op de vrijspraak in beroep. "De kardinaal is onschuldig."
In november had het openbaar ministerie, tijdens een zitting van de rechtbank in beroep, al om de vrijspraak gevraagd. Het "individuele geval" van kardinaal Barbarin moet los worden gezien van de "morele en strafrechtelijke fouten" die de Kerk in het verleden heeft gemaakt bij de aanpak van seksueel misbruik, zo luidde de redenering.

De zaak van Preynet, de priester die verdacht wordt van het misbruik, wordt in een apart proces behandeld. De correctionele rechtbank van Lyon doet een uitspraak op 16 maart. Het openbaar ministerie heeft een celstraf van minstens acht jaar gevraagd. 

De burgerlijke partijen in het proces hebben al aangekondigd in cassatie te zullen gaan.

Barbarin zelf kondigde aan dat hij opnieuw zijn ontslag als aartsbisschop van Lyon zal aanbieden aan paus Franciscus “om een nieuw hoofdstuk te openen voor de Kerk in Lyon”. In maart, na de veroordeling in eerste aanleg, had de kerkleider het ontslag geweigerd in afwachting van de uitspraak in beroep. 

EPA2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Franc saas

    zo gaat dat hé , onfeilbaar zijn ze de pedofielen !! en ja , ze beschermen elkaar natuurlijk.

  • Albert Hendrix

    De rechtbank oordeelde hij dat hij er met zijn stilzwijgen voor had gekozen “de instelling te beschermen”. Dat zouden wij is moeten doen.De kerk word nog altijd beschermd.