Franse journalisten boycotten protest ‘gele hesjes’ en brengen één dag geen verslag uit

Het protest van de ‘gele hesjes’ verloopt zelden zonder geweld.
Photo News Het protest van de ‘gele hesjes’ verloopt zelden zonder geweld.
Nadat enkele journalisten afgelopen weekend nogmaals onder handen werden genomen door enkele agressieve ‘gele hesjes’ in Parijs en andere steden in Frankrijk, weigerden Franse journalisten vandaag over het thema te schrijven.

“Journalisten aanvallen tijdens een protest gaat verder dan wat we in een democratie kunnen aanvaarden”, aldus François Pitrel, voorzitter van de Franse journalistenvereniging SDJ. “Het geweld houdt al enkele weken aan en het stopt niet bij dreigementen.”

Zo moest een team journalisten van de Franse nieuwszender BFMTV zaterdag nog vluchten voor gewelddadige protestanten. “Ze wilden hen lynchen”, beweert Pitrel. “Als ze geen bewakingsagenten bij zich hadden, zouden ze waarschijnlijk in het ziekenhuis zijn beland.” Diezelfde dag raakte een journalist lichtgewond op de Champs-Elysées in Parijs. Protestanten hadden opgemerkt dat hij journalist was waarna ze vuurwerk in zijn richting afvuurden.

Boycot

Nieuwszender BFMTV besloot daarop om vandaag helemaal geen verslag uit te brengen over de ‘gele hesjes’. Na een interne vergadering over de veiligheidsvoorwaarden besloten de reporters gezamenlijk om het protest te boycotten, voor één dag althans. Van de verslaggevers wordt verwacht dat ze hun werk in de loop van de week terug hervatten.

“Gezien wat er afgelopen weekend en de laatste weken gebeurd is, is hun beslissing begrijpelijk”, aldus Hervé Béroud, CEO van BFMTV.

Gewelddadig protest

Afgelopen weekend voerden de Franse ‘gele hesjes’ voor een achtste keer protest, en het ging er zelden geweldloos aan toe. Zo gingen afgelopen weekend ook twee filmpjes viraal waarop duidelijk te zien is hoe een van de protestanten politieagenten hardhandig aanpakt. Het ging daarbij om een 37-jarige oud-bokser. Hij gaf zichzelf twee dagen na het protest op zaterdag aan bij de politie.

Bekijk ook:
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benn Vandamme

  Vorige week hebben de gele hesjes deze zender zijn Facebook bestookt met duizenden reacties op hun posts. Allemaal omdat de zender halsstarrig maar één kant van het verhaal wil tonen. Weet dat ze hetzelfde hier plannen met de Vlaamse kranten als ze ook nog zo verder doen. Komt ervan als de kranten eenzijdig de kant van het geld kiezen. Want die vergeten wel dat ze zo tegen het volk uitkomen die wel in de meerderheid is.

 • Filip Desmedt

  George Haymann , ik begrijp die mensen wel . Kijk een meisje van 21 die in de intermarché werkt in Frankrijk , en dit meer dan 40 uur per week , verdient met moeite 1150 euro per maand , en daar moeten de belastingen dan nog af ... Een 13de en 14de maand kennen ze daar niet . Verlofdagen , met moeite 20 . Nee , ze verdienen echt weinig . Ga maar eens kijken hoe die mensen leven in de streek Puy de Dome , dat spreekt boekdelen !!

 • George Haymann

  Ge moet maar eens in zo een blokkade zitten in Frankrijk, ik ben solidair maar moet eerlijk zeggen dat de marginaliteit enorm is. Trouwens, wie heeft de tijd om daar dag in dag uit te gaan staan? Doppers, allerlei steuntrekkers, leeggangers? Van die waarvan de uitkering nooit hoog genoeg is? Alkes ok als ze er maar niet moeten voor werken?

 • Sylke Buysse

  Geen verslag of het klassieke negatief "gekleurde verslag", dus ??? Deze "actie" maakt totaal geen verschil uit, de gele hesjes hebben de polcor pers niet nodig, zij hebben de steun van het gros van de social media - 1 van de redenen dat de Eurocratie die aan banden wil leggen.

 • Geert Bruyneel

  Het negeren van dit krapuul is waarschijnlijk de beste oplossing. Altijd maar klagen en rellenschoppen en staken, terwijl dat er geen enkele onder hen dat recht heeft vanwege te welstellend.