Franse hanen en koeien kunnen op beide oren slapen: typische plattelandsgeluiden en -geuren straks beschermd erfgoed

iStock
Frankrijk gaat paal en perk stellen aan juridisch gekibbel over hanen die te luid kraaien of koebellen die te luid klinken. Het Franse parlement stemt morgen over een wet die typische geuren en geluiden van het platteland als nationaal erfgoed moet beschermen.

De man die met het voorstel op de proppen kwam, is Pierre Morel-À-L’Huissier, een parlementslid uit de Lozère in het zuiden van Frankrijk. In zijn departement, het dunbevolkste van Frankrijk, hadden toeristen bij een burgemeester gereclameerd over kerkklokken die ‘s ochtends om 7 uur beginnen te beieren. “Het platteland is niet enkel de rust en de bloemetjes zoals veel mensen denken. Het is veel diverser”, reageerde de man achter het wetsvoorstel.

De bekendste clash tussen plattelandsbewoners en (vaak stedelijke) inwijkelingen in Frankrijk ging over de haan Maurice, op het eiland Île d’Oléron in het westen van het land. Een koppel gepensioneerden uit Parijs had een klacht ingediend tegen het ochtendlijke gekraai van de haan, omdat ze tijdens hun vakanties in hun buitenverblijf van de rust wilden genieten. De klacht werd afgelopen september echter afgewezen door de Franse correctionele rechtbank, waardoor Maurice sindsdien ongestoord verder kan blijven kraaien.

(Lees verder onder de foto)

De Franse haan Maurice trok in september nog aan het langste eind nadat een koppel uit Parijs een proces had aangespannen tegen zijn ochtendlijk lawaai.
Reuters De Franse haan Maurice trok in september nog aan het langste eind nadat een koppel uit Parijs een proces had aangespannen tegen zijn ochtendlijk lawaai.

Haan Maurice is geen alleenstaand geval. Zo deed in het Franse departement de Haute Savoie in 2017 nog een petitie de ronde tegen te luide koebellen in het bergdorpje Le Biot. Ook een Belgisch koppel klaagde toen over het continue geklingel. 

Om een toenemend aantal geschillen van dit soort het hoofd te bieden, zal in het Franse parlement morgen een wet worden aangenomen. Het gaat om een toevoegsel aan de erfgoedcode bij onze zuiderburen die de typische geluiden en geuren van de natuur moet behouden, ofwel: het zintuiglijk erfgoed van het platteland.

Parlementslid Pierre Morel-À-L’Huissier stelde het wetsvoorstel in juli 2019 op. Morgen staat het op de agenda van het Franse parlement. “Dat is extreem snel. Dit laat zien hoe belangrijk deze tekst is”, reageert de Franse politicus bij oust-france.fr. Concreet houdt het voorstel in dat iedere Franse regio een lijst kan opstellen, die de kenmerkende geuren en geluiden van de streek bevatten.

De nieuwe wet belet niet dat er nog klachten kunnen worden ingediend tegen typische natuur- of plattelandsgeluiden, maar maakt wel dat de rechter voortaan kan wijzen op het ‘zintuiglijk erfgoed’. Hanen zoals Maurice of bergkoeien met klinkende bellen kunnen hierdoor makkelijker beschermd worden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.