Franse haan Maurice kraait victorie

Eigenares Corinne Fesseau met de haan Maurice.
AFP Eigenares Corinne Fesseau met de haan Maurice.
De haan Maurice, die werd beschuldigd van geluidsoverlast, mag blijven kraaien op het eiland Île d'Oléron in het westen van Frankrijk. Dat heeft een rechter beslist. Het erg gemediatiseerde proces stond symbool voor de clash tussen plattelandsbewoners en stedelijke inwijkelingen.

Een koppel gepensioneerden had een klacht ingediend tegen het ochtendlijke gekraai van de haan, omdat ze tijdens hun vakanties in hun buitenverblijf van de rust wilden genieten. Maar de klacht werd vandaag uiteindelijk afgewezen door de correctionele rechtbank van Rochefort, in het departement Charente-Maritime.

"Maurice heeft gewonnen en de klagers moeten zijn eigenares 1.000 euro schadevergoeding betalen", verklaarde Julien Papineau, de advocaat van de eigenares Corinne Fesseau, na de uitspraak. Zij had de rechtbank in Rochefort verteld dat niemand ooit had geklaagd over haar haan, tot twee gepensioneerden het vakantiehuis naast haar kochten. Ze ondernam wel verschillende vergeefse pogingen de overlast te beëindigen. Ze hing onder meer zwarte lakens op om Maurice wijs te maken dat het nog geen ochtend was, maar daar trapte de haan niet in.

Maurice kreeg dankzij de rechtszaak een heldenstatus in Frankrijk. Hij kwam symbool te staan voor de spanningen op het platteland tussen eigenaars van vakantiewoningen en de lokale bevolking. Zo’n 140.000 mensen tekenden een petitie waarin ze steun uitspraken voor het dier. “Ik ben sprakeloos”, zei Fesseau na afloop van de rechtszaak. “Het is een overwinning voor iedereen die in dezelfde situatie zit als ik.”

Île d'Oléron is een eiland in de Atlantische Oceaan. Het telt 's winters 7.000 inwoners, maar dat aantal groeit in de zomer aan tot 35.000.

REUTERS55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Moreau Reimonf

  Waarom zou een Haan niet mogen in een woonwijk, vroeger waren er hanen in het stad. Hoe onverdraagzaamheid worden de mensen tegenwoordig.

 • Kevin Verbeke

  Op het platte land ok .maar geen haan in een woonwijk.

 • Rudy Donkerwolcke

  Blij voor de haan, als inwijkelingen ga je toch niet de wet gaan stellen aan mensen die daar zijn opgegroeid. En een haan is het symbool van het platteland. Als je daar niet tegen kunt moet je niet op het platteland gaan wonen. Zo kan je voor elk dier een proces beginnen. Dit bewijst nogmaals dat mensen egoïstisch zijn. Leer samen leven, zoals vroeger. "S avond buiten zitten met de gebuurs een klapje doen met een goed glaasje wijn. Zo maak je vrienden, in plaats van vijanden.

 • Christine Laevers

  Blij met de uitspraak! Ik heb momenteel twee jonge hanen die kraaien maar nog met de baard in de keel. Dat zijn komische geluiden. De cliché vakantieganger begrijpt het leven niet op het Franse platteland. In mijn dorpje vallen de getrouwe vakantiegangers heel goed mee: altijd blij met groenten, eieren of een jong haantje. Zo hoort het.

 • herman de genst

  goed zo , is tenminste nog een natuurlijk geluid daar zou ik helemaal niet van wakker liggen .