Franse gemeente in shock na aanslag op kerk: "Vanaf nu kan het overal gebeuren"

De inwoners van Saint-Etienne-du-Rouvray kunnen amper vatten wat er gebeurd is.
Henk Deleu De inwoners van Saint-Etienne-du-Rouvray kunnen amper vatten wat er gebeurd is.
Nice, Parijs, München, Brussel: in de grootsteden rondom ons leren we leven met de permanente dreiging van IS-terreur. Maar als op een dinsdagochtend in een kleine Noord-Franse gemeente de pastoor wordt gedood in z'n eigen kerk, dan bereikt de angst een nieuw niveau. Onze reporter Kurt Wertelaers sprak in Saint-Étienne-du-Rouvray met de geschokte inwoners. "Vanaf nu kan het overal en altijd gebeuren."

In Saint-Etienne-du-Rouvray was er nog maar bitter weinig gebeurd voor de geschiedboeken. De kerk was er eens afgebrand, vele jaren geleden. Jongeren waren daarvoor verantwoordelijk. Mee aan de basis van de wederopbouw, lag hulppriester Jacques Hamel.

Tien jaar geleden had die al met pensioen gemogen, maar dat wilde hij niet. "Er zijn er al zo weinig priesters en pastoors", had hij toen laten verstaan. En dus bleef Hamel. Voor de zondagsmis en af en toe eens een dienst door de week. Het grote volk trok hij al lang niet meer, maar voor de zusters en het handjevol andere gelovigen die er kwamen bidden, was Jacques Hamel een baken.

"Dit verdient hij niet", zegt Annie. "Zo afgeslacht worden als een beest." Haar leeftijd houdt ze liefst voor zich, maar ze zegt dat ze de geestelijke "al wel vijftig jaar" kent. Zo lang als ze al in de streek woont. "Hij was erg geliefd, een warme man."

Het boezemt Annie schrik in dat de blinde terreur nu ook haar Normandische thuishaven gevonden heeft. "Het is zo cliché, zeggen dat het ver van ons bed is als het elders in de wereld gebeurt. Maar hiér, in ocharme Saint-Etienne-du-Rouvray? Hier gebeurt nooit iets. En dan nu zoiets vreselijks. Een roetzwarte pagina in onze geschiedenis."


Lees het hele artikel op HLN PLUS. Proef NU voor 1 euro 5 weken lang van HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees.

Henk Deleu
Henk Deleu
Henk Deleu