Franse gele hesjes delen met z'n allen nepnieuws

Burgercollectief verzamelde 100 meest gedeelde nepberichten

Een replica van het Vrijheidsbeeld in het Franse Colmar gehuld in een geel hesje.
AFP Een replica van het Vrijheidsbeeld in het Franse Colmar gehuld in een geel hesje.
“De Franse belastingbetaler draait op voor de kosten van de nieuwe goudkleurige schoenen – 750 euro - van presidentsvrouw Brigitte Macron”: een opmerkelijk bericht als het waar zou zijn. Dat is het niet, maar desondanks circuleerde het in de Facebook-groepen van de Franse gele hesjes. 

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het internationale burgercollectief Avaaz. Vanmorgen publiceert de campagneorganisatie de resultaten van haar nepnieuwsonderzoek dat is uitgevoerd door analisten en onderzoeksjournalisten uit verschillende landen.

Zij analyseerden honderd van de belangrijkste nepnieuwsberichten sinds de opmars van de ‘gele hesjes’ vorig najaar en concluderen dat deze een gezamenlijk bereik hadden van meer dan honderd miljoen: “Dit enorme getal laat zien hoezeer de gele hesjes geïnfecteerd zijn met nepnieuws”, zegt Christoph Schott, campagnedirecteur bij Avaaz. “En dit probleem beperkt zich niet tot Frankrijk: in heel Europa zouden de alarmbellen nu moeten rinkelen.”

Factcheckers

Het platform pleit in aanloop naar de Europese verkiezingen van mei voor inniger samenwerking tussen Facebook en onafhankelijke factcheckers. Facebook verscherpte het toezicht op nepnieuws al stevig, met inmiddels wereldwijd 30.000 controleurs. 

Toch gaat het nog vaak mis, merkt Avaaz. Zo konden foute- of nepberichten rondgaan over “bloedende demonstranten” - beelden die in werkelijkheid afkomstig waren van een andere plaats dan de gele hesjes-demonstratie, maar wel vier miljoen keer op die manier bekeken werden.  Een Nederlands nepbericht over een arrestatie van een demonstrant - “opgepakt omdat ze haar hesje niet wilde uitdoen” - kon na een snelle vertaling wereldwijd één miljoen mensen bereiken.  Volgens een factcheck van AFP was het gele hesje niet de reden van de aanhouding, maar kon ze zich niet identificeren. 

Al maanden gaan in Frankrijk demonstranten in gele hesjes de straat op.
AFP Al maanden gaan in Frankrijk demonstranten in gele hesjes de straat op.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vandekempen bart

  is gewoon een alibi om nieuws dat wél echt is, maar de regering niet zint, te bannen. ze zullen beginnen met alle migratie- en klimaatkritische berichten als nep te catalogeren. pure censuur.

 • Jo Bosman

  De grootste verspreiders van nep nieuws zijn de regeringsleiders en ministers zelf. AVAAZ. weer zo een zogenaamde organisatie die totaal ongeloofwaardig is .

 • kristof torfs

  Door op dat nep nieuws door te drammen bewijzen ze dat ze (beleidsmakers) de boodschap niet snappen.

 • maurice snelders

  The Donald gaat nog gelijk krijgen met zijn aantijgingen over fake news.

 • Marc Van der Vloedt

  Het zijn maar wat nep berichtjes met het doel de gele hesjes beweging te torpederen, te doen zinken en uitschakelen, je moet toegeven ze zijn humaner geworden de geheime kaste en diensten van de geïnstalleerde democratie.