Franse families in Syrië beschuldigen Frankrijk van "afgewogen, vrijwillig en opzettelijk” weigeren repatriëring

Vrouwen met hun kinderen in het Al-Hol-vluchtelingenkamp in Syrië
EPA Vrouwen met hun kinderen in het Al-Hol-vluchtelingenkamp in Syrië
Een tiental Franse families die in de Koerdische kampen in Syrië verblijven, hebben een klacht ingediend tegen de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, voor de “nalatigheid om hulp aan te bieden" en het weigeren om hen te repatriëren. Volgens de advocaten van de aanklagers worden de omstandigheden in de kampen steeds erger.

De aanklagers menen dat de minister op "afgewogen, vrijwillige, en opzettelijke" manier heeft geweigerd om de families, voornamelijk vrouwen en kinderen van jihadisten, te repatriëren.

"Maandenlang hebben de Koerden er bij de staten op aangedrongen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en hun burgers te repatriëren", klinkt het.
Tot nu toe heeft de Franse regering er echter alleen mee ingestemd om kinderen uit de kampen te repatriëren, die "per geval" worden bekeken. Na maanden van politieke tegenstand besloot de overheid om twaalf kinderen te repatriëren, de meerderheid ervan weeskinderen.

Gevaar in kampen

"Dit zogenaamde case-by-case-beleid is er vooral op gericht om de meer dan tweehonderd kinderen en hun moeders bloot te stellen aan onmenselijke en vernederende situaties en een risico op overlijden", verklaren de aanklagers.
Ze beschrijven hoe de omstandigheden in de kampen steeds slechter worden door onder andere gebrek aan water en voedsel, en epidemieën van tuberculose of cholera. De kampen zouden ook worden gekenmerkt door een groeiend klimaat van onveiligheid.

"Het is een politieke keuze om deze kinderen en moeders die willekeurig worden vastgehouden niet te redden", reageerde een van de advocaten van de aanklagers, Marie Dosé. "Op een gegeven moment moeten we deze politieke keuze als een strafbaar feit beschouwen", aldus de advocate.

De klachten werden in juli en september ingediend bij het Cour de justice de la République (CJR). De commissie verzoekschriften van het hof moet zich nu uitspreken over de ontvankelijkheid van de klachten. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • zenn van wassenhove

  Jullie vertrek naar ginder was een strafbaar feit. Willekeurig worden jullie zeker niet vatgehouden. Case by case beleid is er vooral op gericht om de honderden miljoenen Europese kinderen en hun moeders te vrijwaren van onmenselijke en vernederende situaties en een risico op overlijden. Moesten wij onze overheden aanklagen voor al het leed dat migranten die hier door hun geklungel zijn binnengeraakt hebben veroorzaakt, Europa zou in 1 klap bankroet gaan.

 • ANN LIMBOS

  Hulp bieden aan terroristen ??? Die zijn nog geen klein beetje verlegen !!!

 • George Haymann

  Het was een bewuste keuze om naar ginder te trekken, dus blijven maar. En begin met die hypocriete advocaten te beboeten wegens roekeloos procederen. Het zal rap gedaan zijn met hunne politiek correcte zever.

 • Delcor Hubert

  Franse families in Syrië. De titel alleen zegt al genoeg.

 • Peter Janssens

  Ze zijn naar ginder gegaan om te vechten tegen het systeem dat hen de jaren voor hun vertrek zo goed verzorgd had. Ze hebben god-weet-wat voor gruwelijkheden gedaan en hun kinderen opgevoed met een anti-westerse mentaliteit. En toch spelen ze het klaar om zichzelf slachtoffer te voelen? Pure schijnheiligheid.