Franse ex-minister Haigneré probeert zelfmoord te plegen

Haigneré was de eerste Française om een ruimtevlucht te maken.
UNKNOWN Haigneré was de eerste Française om een ruimtevlucht te maken.

De vroegere Franse astronaute en minister van wetenschapsbeleid Claudie Haigneré is gisterenavond in een ziekenhuis opgenomen na een zelfmoordpoging. Haar leven is niet in gevaar, zo verluidde uit Franse regeringskringen.

Haigneré was nog bij bewustzijn toen intimi haar aantroffen in haar woning in Parijs. Zij verwittigden ook de hulpdiensten die van de ex-minister te horen kreeg dat zij wenste opgenomen te worden in het militair ziekenhuis Val-de-Grâce, wat ook gebeurde.

Ruimtevlucht
De 51-jarige Haigneré was de eerste Française om een ruimtevlucht te maken. Zij vloog op 17 augustus 1996 als wetenschappelijke kosmonaute met de Sojoez TM-24 naar het Russische ruimtestation Mir en keerde op 6 september van dat jaar met de Sojoez TM-23 terug.

In 2001 bezocht ze ook eens het Internationaal Ruimtestation ISS, waarbij ze op 21 oktober als vluchtingenieur vertrok met de Sojoez TM-33 en op 31 oktober van dat jaar met de Sojoez TM-32 naar huis terugkeerde.

Getrouwd met astronaut
Haar meisjesnaam luidt André-Deshays. Haar tweede huwelijk was met de Franse astronaut Pierre Haigneré die een van de drie laatste bewoners van de Mir was. Claudie Haigneré was twee keer minister in de rechtse regering van Jean-Pierre Raffarin. Van 2002 tot 2004 beheerde ze de portefeuille van wetenschapsbeleid en van 2004 tot 2005 Europese aangelegenheden. Geboren op 3 mei 1957, behaalde Haigneré de titel van dokter in de biologie en sportgeneeskunde. (afp/adv)