Franse en Spaanse vissers blijven protesteren

UNKNOWN

Zowel in Frankrijk als Spanje houdt het protest van de vissers tegen de rijzende dieselprijzen aan. De Spaanse vissers manifesteren morgen in Madrid. In Frankrijk werden vandaag nieuwe acties gevoerd, al werd in enkele havens het werk opnieuw opgenomen.

Noodmaatregelen
In Spanje vaart een deel van vissersvloot al sinds maandag niet meer uit. De voornaamste werkgeversorganisatie van de sector riep op tot een onbeperkte staking morgen. Zij zullen in Madrid protesteren, de organisatie eist economische noodmaatregelen. Volgens een vertegenwoordiger uit de sector zal de actie mogelijk meerdere dagen duren en zullen zowel Belgische als Franse en Portugese vissers naar Madrid afzakken.

Blokkades
In Frankrijk voeren de collega-vissers ook economische blokkades uit. Zo werd vanochtend de haven van Lorient geblokkeerd, evenals enkele petroleumsites nabij Marseille. Op meerdere plaatsen in het land voerden ook de boeren blokkades uit. Dat was het geval bij enkele petroleumopslagplaatsen. Een deel van de Franse vissers, onder meer in Boulogne-sur-mer, heeft evenwel na meer dan vijftien dagen actie het werk hervat. Ook in Italië en Portugal worden morgen acties van de vissers verwacht. (afp/gb)

UNKNOWN