Franse en Britse marine klaar om coquillesoorlog te smoren

Een beeld van de zeeslag, vorige week.
REUTERS Een beeld van de zeeslag, vorige week.
Franse marineschepen liggen klaar om een nieuw hoofdstuk in de coquillesoorlog tussen Franse en Engelse vissers in de kiem te smoren. Volgens de Franse minister Stéphane Travert heeft de marine opdracht gekregen om tussenbeide te komen, bij nieuwe botsingen. Ook de Britse marine is paraat, melden Franse media.

"We moeten voorkomen dat de situatie verder escaleert", aldus minister van Landbouw en Visserij Travert. Hij verwees daarbij naar de botsing van een week geleden. Toen raakten de bemanningen van vijf Engelse vissersboten slaags met zo'n 35 Franse collega's. Er was even sprake van een heuse zeeslag, waarbij met vuurpijlen werd geschoten en met stenen werd gesmeten. Boten ramden elkaar. Ook poogden de Franse vissers de visnetten van de Engelsen kapot te varen. "Er ontstond een levensgevaarlijke situatie op volle zee. Dat kunnen we niet tolereren. Vandaar dat we nu ingrijpen, zodra het weer tot spanningen komt."

De Engelsen waren op Sint-Jacobsschelpen aan het vissen in internationale wateren, zo'n twintig kilometer uit de Franse kust. Dat mogen ze, volgens de geldende regels. Franse vissers daarentegen moeten de peperdure schelpen met rust laten. Ze mogen alleen tussen 1 oktober en 15 mei op het schelpdier vissen. De rest van het jaar worden ze met rust gelaten, om de voorraad niet uit te putten. De Fransen willen dat de Engelsen, en hun Ierse collega's, eenzelfde vangstbeperking opgelegd krijgen. "Het is in ons aller belang dat er voldoende coquilles zijn voor alle vissers", aldus Dimitri Rogoff van de Normandische vissersbond.

Morgen is er een bijeenkomst van Franse en Engelse vissers en verwerkers van de schelpdieren. Doel is om goede afspraken te maken. Daarbij speelt op de achtergrond ook de discussie over de brexit mee. De rijke banken met coquilles liggen net buiten de Franse territoriale wateren. "Na 29 maart 2019 mogen de Engelsen daar niet meer vissen", stelt Rogoff. Volgens het Franse ministerie van Visserij is het nog niet zo ver. "De onderhandelingen over de brexit lopen nog. En er is nog geen enkele afsprak over de visserij gemaakt. Daarom is het zo belangrijk dat we er samen met de Engelsen uitkomen", aldus de Franse bewindsman.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sobek Wessels

    De Engelsen kopen ook Belgische en Nederlandse Vissers schepen op en laten die onder Belgische of Nederlandse vlag vissen en zo omzeilen ze ook de wetten waardoor er oneerlijke concurrentie is tussen de landen ! En daar gaat een Brexit niks aan veranderen !! En weeral is dit een probleem dat door de POLITICI gecreëerd is door hun Domme achterlijk bewindvoering !!

  • eric fewan

    Als de vissers tussen Frankrijk en Engeland al in oorlog zijn ? Dat belooft voor de brexit !!!!!!!!!