Franse buschauffeur die hersendood werd geslagen na discussie over mondmasker, is gestorven

EPA
Philippe Monguillot, de Franse buschauffeur die zondag in de Zuid-Franse stad Bayonne werd aangevallen tijdens zijn shift, is vandaag gestorven. Dat vertelde zijn dochter Marie aan het Franse AFP: “We hebben besloten om hem te laten gaan.” De buschauffeur werd kort na de aanval hersendood verklaard

De feiten speelden zich vorige zondag rond 19 uur af aan een bushalte. Een reiziger die wilde opstappen, droeg geen mondmasker en lapte zowat alle regels aan zijn laars. Monguillot wilde de man uit zijn bus zetten, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Vier andere passagiers, die evenmin een mondmasker droegen, keerden zich plots óók tegen de buschauffeur. Een van de amokmakers deelde een klap op het achterhoofd uit.

De buschauffeur stapte vervolgens uit om het hele gezelschap op straat te zetten. Dat pakte echter verkeerd uit. Monguillot werd bewusteloos geslagen, in het ziekenhuis bleek hij hersendood te zijn. 

Twee mannen, van 22 en 23 jaar oud, zijn inmiddels ook aangehouden door de politie. Zij worden ervan verdacht Monguillot de fatale klappen te hebben gegeven. Ze zullen later deze week worden aangeklaagd.