Franse burgemeester schrapt varkensvleesvrije maaltijden in schoolkantine

De extreemrechtse burgemeester Julien Sanchez van het Zuid-Franse stadje Beaucaire.
rv De extreemrechtse burgemeester Julien Sanchez van het Zuid-Franse stadje Beaucaire.
Schoolmaaltijden in het Zuid-Franse stadje Beaucaire bevatten voortaan op maandag steeds varkensvlees. Burgemeester Julien Sanchez van het extreemrechtse Front National nam die beslissing vorig maand. De maatregel trad gisteren op de eerste schooldag van 2018 in voege.

De bewuste school in het stadje nabij Nîmes heeft meer dan 600 leerlingen. 150 van hen, voornamelijk van Noord-Afrikaanse origine, worden getroffen.

De Franse staatssecretaris voor de gelijkheid tussen man en vrouw Marlène Schiappa heeft felle kritiek op de beslissing van Sanchez. De partijgenote van president Emmanuel Macron heeft het over een typisch voorbeeld van iemand die het Franse secularisme misbruikt om Franse moslims en joden te treffen.

Schoolmaaltijden zonder varkensvlees werden destijds door de voorganger van Sanchez ingevoerd, iets wat hij nu dus heeft teruggedraaid. De politicus is van mening dat varkensvleesvrije schoolmaaltijden indruisen tegen de waarden van de Franse Republiek. Enkele ouders willen volgende maandag voor het gemeentehuis een protestpicknick houden. 
85 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Op school waren er in de jaren zestig en de jaren zeventig in de refter boterhammentafels en warme maaltijdentafels. Zo eenvoudig was het toen er nog geen moslims waren. Niemand ging daar iets achter zoeken. Er waren zelfs heel wat leerlingen die of boterhammen of warme maaltijden genoten. Misschien is het te veel werk voor iemand om een deftig lunchpakket te maken voor zes of zeven kinderen. Dat is een keuze en dat houdt in dat je water in je wijn moet doen. Zo simpel is het.

 • alfons verbunt

  dit verdiend navolging , bij ons eten hoort varkenvlees !

 • Jean West

  Voorheen was het discriminatie van de niet moslims en joden maar dat was dan blijkbaar geen probleem voor de politiek.

 • willy cornille

  In moslimlanden geven ze halal eten, in het westen eten de kinderen wat wij al een eeuwigheid eten en anders eten van thuis meebrengen. Dit heeft niets met racisme te maken.

 • Jef Vermeulen

  Inderdaad waarom zou de meerderheid zich moeten aanpassen aan de minderheid. Er zijn nog mannen met ballen aan hun lijf. Nog moeilijk te vinden maar blijkbaar zijn er nog.