Franse burgemeester die moskee wilde tegenhouden teruggefloten

De extreemrechtse burgemeester van Fréjus, een gemeente in het zuidoosten van Frankrijk, moet de opening van een nieuwe moskee in zijn stad toelaten. Dat heeft de Franse Raad van State gisteren beslist.

Burgemeester David Rachline krijgt nu een week de tijd om toelating voor de opening van de moskee te geven. Als hij de uitspraak niet respecteert, moet hij een dwangsom van 500 euro per dag betalen.

De lokale moslimgemeenschap had van het vorige gemeentebestuur van Fréjus de toelating gekregen om de moskee te bouwen. Maar toen de werken dit jaar beëindigd werden, verbood de inmiddels nieuwe burgemeester - die lid is van de extreemrechtse partij Front National (FN) - de opening van het religieuze gebouw.

Op 17 september had het gerecht al eens geoordeeld dat Rachline de aanvraag voor de opening van de moskee binnen de veertien dagen moest herbekijken. Maar de burgemeester was daar niet op ingegaan, hoewel hij ook geen beroep had aangetekend tegen die uitspraak.

De Raad van State stelt de burgemeester nu opnieuw in het ongelijk. De rechter laakt ook de "ernstige en manifest illegale aantasting" van "fundamentele vrijheden" door Rachline.