Frans veilinghuis trekt exemplaar Mein Kampf terug

Een exemplaar van Mein Kampf met foto én handtekening van Hitler dat in februari werd geveild in de Verenigde Staten.
AFP Een exemplaar van Mein Kampf met foto én handtekening van Hitler dat in februari werd geveild in de Verenigde Staten.
Een veilinghuis in Parijs heeft een exemplaar van het boek 'Mein Kampf' met daarin een foto van Adolf Hitler uit de verkoop gehaald. Dat deed het onder druk van een Joodse vereniging, zo meldt persbureau Agence France Presse (AFP).

Veilinghuis Pierre Biergé & Associés zegt dat het omstreden boek uit de verkoop is gehaald na een persbericht over de veiling, verspreid door het Nationaal Bureau voor Waakzaamheid tegen Antisemitisme (BNVCA).

"Gelet op de ontstane commotie heeft verzamelaar Philippe Zoummeroff met onze goedkeuring besloten het boek terug te trekken uit de veiling van zijn bibliotheek vol werken over criminologie," verklaarde een woordvoerster.   

Het BNVCA vroeg het veilinghuis gisteravond om het bewuste exemplaar van Mein Kampf, een originele uitgave uit 1925 en geïllustreerd met een portret van Adolf Hitler, terug te trekken uit de veiling. Die zou plaatsvinden op 16 mei. De prijs voor het boek werd geschat op 3000 tot 4000 euro. 

Zelf Joods
De verkoper van de collectie is de gepensioneerde industrieel Philippe Zoummeroff. Hij is zelf Joods en laat weten ondergedoken te hebben gezeten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De familie van grootmoeders kant, de Rosenthals genaamd, kwam volgens hem om in de concentratiekampen.  

Zoummeroff deed er vijftien jaar over om zijn boekencollectie uit te bouwen tot een bibliotheek die hij de naam 'misdaden en straf' gaf. "Zijn bedoeling was om de verschrikking van misdaden in al haar vormen te documenteren om ze zo beter te kunnen voorkomen en te bestrijden. Hij wilde de realiteit van juridische praktijk laten zien en de menselijke verschrikkingen van de 16e tot het eind van de 20e eeuw. De verzamelaar nam het exemplaar van Mein Kampf op in zijn collectie omdat hij het verleden en de ultieme vernedering wilde laten zien," aldus het veilinghuis.