Frans parlement verwerpt moties van wantrouwen tegen regering in zaak rond ex-medewerker Macron

Alexandre Benalla (L), de ex-veiligheidsmedewerker van de Franse president Emmanuel Macron (R).
AFP Alexandre Benalla (L), de ex-veiligheidsmedewerker van de Franse president Emmanuel Macron (R).
De twee moties van wantrouwen die naar aanleiding van de zaak-Benalla ingediend waren tegen de Franse regering, zijn vandaag in het parlement verworpen. Dat melden Franse media.

Zowel de parlementsleden van de centrumrechtse partij Les Républicains (LR) als drie linkse oppositiepartijen hadden een motie van wantrouwen ingediend in de Assemblée nationale (vergelijkbaar met de Kamer van volksvertegenwoordigers). De motie van Les Républicains kreeg bij de stemming de steun van 143 parlementsleden. Daarmee werd net iets minder dan de helft van de 289 stemmen gehaald, die nodig waren om de regering in de problemen te brengen. De tekst van de linkse partijen werd zelfs maar door 74 volksvertegenwoordigers gesteund.

De dubbele motie van wantrouwen leidde wel tot verhitte debatten in het halfrond. "Dit schandaal gaat over een staatshoofd dat bescherming en voordelen heeft geboden aan een man die hem diensten heeft bewezen", zo verdedigde fractieleider Christian Jacob (Les Républicains) zijn motie. Premier Edouard Philippe zei dan weer te betreuren dat de "politieke middelen" louter worden ingezet om president Emmanuel Macron te beschadigen.

In Frankrijk is vorige week een politieke storm losgebarsten rond de onthulling van een video waarop te zien is hoe Alexandre Benalla, destijds veiligheidsmedewerker van president Macron, betogers hardhandig aanpakte tijdens een manifestatie op 1 mei in Parijs. Benalla werd kort daarop twee weken geschorst en later ontslagen, maar het gerecht werd niet op de hoogte gebracht.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Zoals bij alle linkse regeringen.....niet op de blaren willen zitten.....blijven misleiden is tot hoge kunst verheven.

 • Jef Heffens

  Wat die medewerker gedaan heeft was niet correct. Maar het is wel zielig hoe men van storm in een glas water een staatszaak maakt. We hebben belangrijkere problemen op te lossen in Europa. Op deze wijze kan je dagelijks duizenden voorvallen opblazen tot een gevaar voor de democratie.

 • Frank De Rycke

  Het wantrouwen word wel heel groot hier in "democratisch" Europa ....

 • Jean Paul Peelos

  De barst is er. Hij zal alleen maar groter worden.

 • Michel Van Limbergen

  Hoe handig!