Frans parlement ratificeert CETA-verdrag

Emmanuel Macron
Photo News Emmanuel Macron
Het Frans parlement heeft het Europees-Canadees handelsverdrag CETA geratificeerd, met 266 stemmen voor, 213 tegen en 74 onthoudingen. De goedkeuring kwam er ondanks protest van milieugroepen en verdeelde de partij van president Emmanuel Macron. 

Nu moet de Franse Senaat zich nog over CETA uitspreken. Het handelsverdrag is al voorlopig van kracht, maar moet nog door de 28 lidstaten geratificeerd worden om definitief in te gaan.

Binnen La Republique en Marche van Macron stemde de meerderheid voor, maar hebben ook 52 parlementsleden zich onthouden en 9 tegengestemd. De linkse parlementsleden stemden allemaal tegen.

Verschillende ngo's hadden het parlement opgeroepen om tegen het verdrag te stemmen, omdat het risico's inhoudt voor het milieu. De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg nam net vandaag op vraag van verschillende parlementsleden nog het woord in het parlement om meer bescherming voor het milieu te vragen. 

En gisteren riep de voormalige minister van Ecologische Transitie Nicolas Hulot in een open brief de parlementariërs nog op om "de moed te hebben om neen te zeggen" tegen het verdrag dat volgens hem de deur opent voor gevaarlijke stoffen door het verzwakken van de gezondheidsnormen. President Macron reageerde daarop door te zeggen dat een goedkeuring van het akkoord een stap in de goede richting zou zijn. 

Het verdrag, waardoor douaneheffingen verdwijnen op 98 procent van de verhandelde producten en diensten tussen de EU en Canada, werd in februari 2017 door het Europees parlement goedgekeurd.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christine Laevers

    Gelukkig zijn er meer en meer consumenten die hun voedsel van dichtbij halen. Maar de massa 'opgefokte Europese consument': die vreet gewoon alles. CETA-bedrijven zouden de wetgeving kunnen blokkeren betreffende gezondheid en milieu.Het gaat trouwens over veel meer dan vlees alleen.

  • Filip Vanlaeken

    Die verdragen zijn puur vergif. Vooral het dispute settlement mechanisme ondermijnt onze democratie, en daarom zou men die verdragen altijd moeten voorleggen aan het volk. Vergis u niet : ooit krijgt u spijt van dit verdrag. We kunnen bvb geen wet meer stemmen later die bvb import van canadees rundsvlees verbiedt, ook niet als dat vol hormonen zit, zonder miljarden schadevergoeding te vetalen. CETA is rotter dan rot, en andere TTIPs zijn nog erger.