Frans leger onthult pantserwagens waarmee Belgisch leger wordt uitgerust

Archieffoto.
afp Archieffoto.
Het Franse leger heeft een tipje van de sluier opgelicht van de nieuwe gepantserde voertuigen die vanaf 2025 ook door de gevechtseenheden van de Belgische Landcomponent in gebruik zullen worden genomen.

De nieuwe pantsers worden ontwikkeld in het kader van het Scorpion-programma. De voertuigen van het type Griffon, een licht gevechtsvoertuig, en Jaguar, een zwaarder verkennings- en gevechtspantservoertuig, worden de basismodellen van beide legers en zullen "helemaal interoperabel" zijn, zo klinkt het bij de baas van de Landcomponent, generaal-majoor Marc Thys.

De Belgische generaal trok maandag naar Frankrijk om de Griffon voor het eerst "in het echt" te bekijken. Plaats van afspraak was het technische sectie van de Franse landmacht (STAT) in Satory nabij Versailles. Daar worden momenteel doorgedreven tests uitgevoerd met de nieuwe voertuigen, die vanaf dit jaar geleverd zullen worden.

Frankrijk wil 1.722 Griffons en 248 Jaguars kopen. De Belgische bestelling omvat 382 Griffons en 60 Jaguars. Ons land betaalt daarvoor ongeveer 1,5 miljard euro, met een economische return voor de Belgische industrie. Tussen 2025 en 2030 worden ze geleverd in het kader van een uniek "strategisch partnerschap" dat de ministers van Defensie van beide landen in november vorig jaar ondertekenden.

Het partnerschap omvat ook een operationeel luik, met trainingen, opleidingen en onderhoud van het materiaal. De betrokken eenheden van beide legers zullen quasi-identieke structuren aannemen. De militairen van de twee landen zullen gelijkaardige opleidingen en trainingen volgen, wat maakt dat een Belgische compagnie zonder voorafgaande voorbereiding kan deelnemen aan een operatie van een Frans bataljon en vice versa.

Dat België voor Frankrijk koos als partner voor de vernieuwing van de uitrusting van de Landcomponent hoeft niet te verbazen, zo legde kolonel Manuel Morin aan enkele Belgische journalisten uit. Beide landen zijn lid van de Navo en voorstanders van een versterkte Europese samenwerking.

De samenwerking met de veel grotere Franse landmacht biedt de Belgische Landcomponent, die na opeenvolgende herstructureringen is uitgedund tot minder dan 10.000 manschappen, toegang tot "zaken die men in België niet meer heeft", zoals testinstallaties of oefeningen met de zware Franse Leclerc-tanks en Tigre-gevechtshelikopters. 

In het kader van de samenwerking heeft het Belgische leger drie officiers afgevaardigd naar de generale staf van de Franse landmacht en de bewapeningsafdeling van het Franse ministerie van Defensie. Dat aantal zal in de loop van de komende jaren nog stijgen, aldus generaal Thys.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christiaan Boogaerts

  We hebben zwaarder materiaal nodig en geen Franse brol.

 • DIRK RASSCHAERT

  Zijn hun batterijen al opgeladen of zijn het toch nog van die vervuilende diesels?

 • Lodewijk Verborgt

  Het Belgisch leger had beter ook Franse gevechtsvliegtuigen gekocht in plaats van die Amerikaanse rommel. Het uiteindelijk doel moet zijn; heel de wereld tegen Amerika.

 • Lot Claeys

  Hopelijk van betere kwaliteit dan de Franse voertuigen die het leger in het verleden reeds had.

 • Danny Willems

  Zo te zien zijn m.i deze voertuigen niet echt geschikt voor offroad! Tegenwoordig worden hiervoor terug rupsen gebruikt vooraan of achteraan in combinatie met banden. Kijk maar naar de zware landbouwmachines. De Fransen hebben al altijd achtergelopen met hun materiaal! Hierdoor en door hun compensaties zijn ze interessant voor onze politiekers maar niet echt voor het leger!