Frans leger bevrijdt vermiste toeristen in Benin, twee militairen komen om

Cédric de Pierrepont (links) en Alain Bertoncello (rechts) zijn omgekomen terwijl ze vier gijzelaars uit de handen van kidnappers redden.
AP Cédric de Pierrepont (links) en Alain Bertoncello (rechts) zijn omgekomen terwijl ze vier gijzelaars uit de handen van kidnappers redden.
Het Franse leger heeft donderdagnacht in Burkina Faso vier gijzelaars bevrijd die door rebellen ontvoerd waren. De gijzelaars bleven ongedeerd, maar twee soldaten kwamen om het leven bij de operatie. Dat heeft het Elysée vrijdag meegedeeld.

De twee Franse gijzelaars, Patrick Picque en Laurent Lassimouillas, allebei muziekleraars, waren vergezeld door een gids op reis in Benin, een land dat voorlopig grotendeels gespaard wordt van het islamistisch geweld dat andere West-Afrikaanse landen teistert. Op 1 mei werden Picque en Lassimouillas gekidnapt. Tijdens eerdere zoektochten naar de vermiste toeristen werd op 5 mei het verminkte lichaam van hun gids gevonden in Pendjari, een nationaal park waar ze een safari deden. Hun voertuig werd later teruggevonden in het oosten van Burkina Faso, een buurland van Benin waar de onveiligheid de voorbije drie jaren enorm toeneemt. 

Dankzij een complexe militaire operatie waarbij de Fransen samenwerkten met Amerikaanse en Burkinese instanties konden de gijzelaars worden gered. De operatie vond plaats in het noorden van Burkina Faso. Vier kidnappers kwamen om, twee sloegen op de vlucht. Toen de twee Franse soldaten een van de vier schuilplaatsen waar de kidnappers zich bevonden naderden, werden ze neergeschoten. Ze kwamen daarbij om het leven. 

De kidnappers zouden onderweg zijn geweest naar Mali waar ze de gijzelaars aan de Malinese gewapende groepering Katiba Macina zouden hebben overhandigd. Als dat was gebeurd, zou het onmogelijk zijn geweest hen nog te redden, zegt de Franse generaal François Lecointre. Over de identiteit van de kidnappers is weinig geweten. Men vermoedt dat het ofwel gaat om een gewapende groeperingen met banden met Al-Qaeda ofwel om een groep met banden met IS. Beiden zijn actief in het noorden van Benin, waar de toeristen werden meegenomen. 

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn medeleven betuigd aan de familieleden van de gestorven militairen. Hij roemt hun moed. Macron zal zaterdag om 5 uur de bevrijde gijzelaars op de luchthaven van Villacoublay ontvangen. 

De twee Franse toeristen, Laurent Lassimouillas (links) en Patrick Picque (rechts).
AFP De twee Franse toeristen, Laurent Lassimouillas (links) en Patrick Picque (rechts).
Het Pendjari National Park, waar de twee Franse toeristen en hun gids verdwenen
shutterstock.com Het Pendjari National Park, waar de twee Franse toeristen en hun gids verdwenenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.