Frans gerecht vreest zelfmoordpoging Salah Abdeslam: "Hij moet zijn proces bijwonen"

Salah Abdeslam zit in de gevangenis van Fleury-Mérogis
epa Salah Abdeslam zit in de gevangenis van Fleury-Mérogis
De Franse minister van Justitie Nicole Belloubet heeft vandaag bevestigd dat er vrees bestaat voor een "zelfmoordpoging" van Salah Abdeslam, de enige overlevende van de jihadisten achter de aanslagen van Parijs van 13 november 2015 in Parijs. Hij zit geïsoleerd opgesloten.

Salah Abdeslam is in beschuldiging gesteld en geldt als een essentiële schakel in de voorbereidingen en de uitvoering van de aanslagen die aan 130 mensen het leven hebben gekost en die honderden anderen hebben verwond. Sinds zijn arrestatie zwijgt hij.

Door nieuwszender LCI gevraagd of er vrees is voor een zelfmoordpoging van de man antwoordde Belloubet affirmatief. "We doen er alles aan (om een zelfmoordpoging) onmogelijk te maken", zei ze omtrent de meest gesurveilleerde gevangene van het land. Camera's volgen hem continu in zijn cel.

"Onze obsessie is dat hij zijn proces kan bijwonen, dat willen we ten alle prijze vrijwaren", zei de minister. Ze voegde eraan toe dat er nog geen datum voor een proces in Frankrijk is vastgelegd.

Ook zei Belloubet dat Parijs de "omstandigheden inzake veiligheid aftoetst" opdat Abdeslam in Brussel het proces rond de schietpartij van 15 maart 2016 in Vorst kan bijwonen. Drie dagen daarna werd hij gearresteerd.

Tegen alle verwachtingen in wil hij verschijnen op dit proces. België heeft Frankrijk gevraagd hem daarvoor door te spelen. Een antwoord van het hof van beroep in Parijs op dit verzoek is nakend. Indien licht op groen, moeten de praktische schikkingen vastgelegd worden. 
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • frank hunter

  Dat hij ff naar de zelfmoordlijn belt misschien kunnen ze hem helpen, de sukkel toch.

 • Dave Janssens

  't Zal ook gene martelaar worden maar hoe onnozel kunde zijn natuurlijk.

 • Francinne Declerque

  Inderdaad, de lafaard moet publiekelijk vernederd worden via een proces, zelfmoord is de easy way out voor hem

 • MYRTHE PASS

  Hij zal geen zelfmoord plegen. Hij heeft het toen ook niet willen doen.

 • Anthony van der Borght

  Hij ga levenslang krijgen .. voor alle mensen dat dood zijn .. het ga twee jaar zijn dat hij in de gevangenis zit.. als ge levenslang krijgt kun je even goed eind zetten aan u leven ..