Frans gerecht verwerpt adoptie na kunstmatige zwangerschap in buitenland

Volgens de rechtbank is de adoptie niet mogelijk omdat het kind op kunstmatige wijze in het buitenland geconcipieerd werd.
PHOTO_NEWS Volgens de rechtbank is de adoptie niet mogelijk omdat het kind op kunstmatige wijze in het buitenland geconcipieerd werd.
Een lesbische vrouw die het kind van haar echtgenote wilde adopteren, heeft van de rechtbank in Versailles te horen gekregen dat die aanvraag verworpen is. Volgens de rechtbank is de adoptie niet mogelijk omdat het kind op kunstmatige wijze in het buitenland geconcipieerd werd. Dat melden verschillende Franse homorechtenverenigingen, die zich tegen deze uitspraak verzetten.

De lesbische moeder kan volgens de rechtbank haar vierjarig kind niet door haar echtgenote laten erkennen, omdat ze voor de conceptie van dat kind medische hulp in België had ingeroepen, zo meldt Le Monde op zijn website. Op die manier zou het paar dus de Franse wet hebben omzeild, zo luidt de redenering van het gerecht.

"De rechtbank heeft geweigerd om de adoptie uit te spreken omdat de vrouwen naar het buitenland gegaan waren om de medische begeleiding te krijgen die in Frankrijk wettelijk niet mogelijk is voor lesbische vrouwen", zegt advocate Caroline Mecary.

De Franse wet voorziet sinds vorig jaar nochtans dat getrouwde homostellen het recht op adoptie hebben. De advocate heeft aangekondigd dat ze in beroep zal gaan tegen de uitspraak.

Volgens Nathalie Allain-Djerrah, voorzitter van de vereniging 'Les enfants d'arc-en-ciel', gaat het om een precedent in Frankrijk. "Deze uitspraak toont aan welke ongelijkheid er blijft bestaat tussen kinderen van homoseksuele ouders en kinderen van het heteroseksuele ouders", zo zegt ze.