Franky “raketman” Zapata valt met flyboard in Kanaal (maar hij plant heel snel nieuwe poging)

AFP
Franky Zapata, de Fransman die met zijn flyboard het Kanaal wou oversteken, is in het water gevallen. Hij moest gered worden, zo is uit zijn entourage vernomen. De Fransman is teleurgesteld over deze mislukking, maar belooft al meteen heel binnenkort een nieuwe poging te ondernemen. “Wanneer precies weet ik nog niet, maar in de komende dagen”, aldus de Fransman vastberaden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een flyboard is een plank met straalmotoren onder. Zapata zorgde voor sensatie toen hij op de Franse nationale feestdag over de Champs-Elysées vloog. 

Bijtanken

Vandaag wou hij Het Kanaal oversteken op zijn flyboard. Halverwege moest hij bijtanken op een platform en daar liep het mis. “Raketman” Zapata zou het platform geraakt hebben dat op een boot was gemonteerd. Hij kwam zo in de zee terecht, zegt een teamlid van Zapata aan BFMTV. De man werd snel uit het water gevist en bleek ongedeerd. Hij was wel zeer “geërgerd”, zegt het teamlid.

Zapata viel in het water, op 18 kilometer van de finish. Volgens zijn entourage deden de golven het platform te fel bewegen. De ontgoocheling is groot. “We hebben hem dat manoeuvre al tientallen keren met succes zien doen, in wildere zeeën”, aldus Stéphane Denis. “Hij wist dat er een klein risico was, maar hij had dat onder controle.” 

De stuntman houdt gelukkig niets over aan zijn val. “Enkel wat zeer aan mijn elleboog, maar niets bijzonder”, zei hij er later op de dag zelf over.

AP

Nieuwe poging

Zapata, Europees en wereldkampioen jetskiën, was om 9.05 uur opgestegen aan het strand van Sangatte (Pas-de-Calais) op zijn flyboard. Hij zou er een twintigtal minuten over doen om de 35 kilometer tussen Sangatte en het Engelse St Margaret’s Bay te overbruggen. De Marseillaan haalde ongeveer 140 kilometer per uur op 15 à 20 meter hoogte. 

Om 15 uur houdt Zapata een persconferentie. Daarna keert hij terug naar Marseille. “Ik ga alles herstellen en dan weer de oversteek wagen”, zei hij nog.

AP
Photo News
AFP
Photo News

Het is vandaag precies 110 jaar geleden dat de Fransman Louis Blériot als eerste in een vliegtuig over Het Kanaal vloog. Ook dat vliegtuig was een ontwerp van de vlieger zelf. Hij deed er 37 minuten over.

AFP8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy DESMET

  Hoe dan ook is het een heuse krachtpatserij, die ongetwijfeld toekomst heeft !

 • Eric Deleu

  Spijtig alle respect voor deze uitvinder.

 • Peeters Freddy

  Dus met zijn kliks en klaks het water in.

 • Yvan Van Nieuwenhuyze

  Jammer ,toch KNAP staaltje van mens ontwikkeling ! Dit is nog maar het begin .

 • ETIENNE BOECKX

  Record zijn er om gebroken te worden hè.