Frankrijk wil strenger en sneller asielbeleid: illegalen 90 dagen in voorlopige hechtenis

Een Afghaanse vluchteling bedekt bij vriestemperaturen zijn tentje met plastic in Parijs.
AFP Een Afghaanse vluchteling bedekt bij vriestemperaturen zijn tentje met plastic in Parijs.
De Franse regering wil de behandeling van asielaanvragen strenger en sneller aanpakken. Ook wil Parijs meer inspanningen om afgewezen asielzoekers daadwerkelijk uit te zetten. De regering presenteerde vandaag tijdens een kabinetszitting een voorstel voor een nieuwe immigratiewet.

De nieuwe regelgeving moet het mogelijk maken illegalen 90 dagen in hechtenis te nemen. Zij kunnen nu maximaal 45 dagen worden vastgezet. De regering wil mensen ook strafbaar stellen als ze illegaal de grens oversteken. Zij kunnen straks een gevangenisstraf van een jaar krijgen.


Het voorstel voorziet ook in tal van andere maatregelen. Zo moeten minderjarigen straks sneller in aanmerking komen voor asiel. Ook moeten asielaanvragen sneller worden afgehandeld. Minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, sprak over een  "evenwichtige" wet. Het parlement moet zich er nog over buigen.

Stijgend aantal asielaanvragen

Het aantal asielaanvragen blijft in Frankrijk, in tegenstelling tot veel andere Europese landen, alsmaar stijgen. In 2017 vroegen meer dan 100.000 mensen asiel aan in Frankrijk, een stijging van 17 procent ten opzichte van 2016. Meer dan een derde van de aanvragers is als vluchteling erkend.

President Emmanuel Macron wil de toestroom indammen. Minister Collomb beklemtoont dat Frankrijk wel vluchtelingen moet opnemen, maar niet alle arbeidsmigranten aankan. De nieuwe wet is in de gemengde politieke achterban van de liberaal Macron echter omstreden.

Het voorgestelde migratiebeleid bestaat volgens mensenrechtenactivisten en vluchtelingenhelpers vrijwel uitsluitend uit maatregelen om vluchtelingen te weren. Ze dreigen met protestacties. In conservatieve kringen wordt juist geklaagd dat de plannen niet ver genoeg gaan.

Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb.
AFP Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb.28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert Koning

  De repressie van de vrije-meningsuiting en het zgn politiek-correkte denken zijn er stukken erger dan bij ons. Gelukkig is daar nog het leger, "la grande muette" dat tot zich tot op heden nog altijd niet heeft laten horen. Die stilte is de stilte voor de storm. De chef van de generale staf, Pierre de Villiers is wel afgetreden maar komt zeker terug !

 • Geert Verschelde

  Inderdaad Klara de Smet; een lege frigo heeft nooit voor eten gezorgd voor armen.

 • Fredien Vandervekens

  Heb de "fris gewassen" en "netjes gekapte" president (?) Macron, de maatregel tot ... zien aflezen ( was zelfs geen mededeling) en gedacht ... wordt (weer) niks met die verwende puber. Frankrijk mist een De Gaulle !

 • diane colman

  Europa speelt vals... ze zouden hun continent moeten beschermen tegen de invasie van immigranten en strenge regels moeten toepassen... maar ze houden zich gedeisd en dat zou niet mogen. Duitsland laat zelfs mannen toe met verschillende vrouwen en een grote kinderwens tot 20 kinderen.... artikel hier te lezen.... Mutti heeft van Europa een oord gemaakt waar iedereen welkom is en dat was fout van bij het begin. En de aangesloten landen MOETEN maar volgen.

 • Marc Schepens

  Met dank aan Mevr Merkel die ondanks alles terug verkozen werd, onbegrijpelijk. De grootste miskleun sinds de tweede wereldoorlog en dit is niet meer terug te draaien. Voor de politici is er uiteraard geen probleem die leven onbezorgd verder in hun ivoren villa s.