Frankrijk wil snelle toetreding Servië tot EU

UNKNOWN

De Europese Unie moet Servië zo snel mogelijk aanwijzen als officieel kandidaat voor toetreding. Dat hebben de ministers van buitenlandse zaken van Frankrijk en Zweden, respectievelijk Bernard Kouchner en Carl Bildt, betoogd in een opiniestuk dat vandaag in zes Europese kranten verscheen.

"Geen alternatief"
Volgens de twee ministers moet ook worden begonnen met onderhandelingen over het opheffen van alle visumverplichtingen voor Serviërs. Snelle toetreding tot de EU door Servië heeft volgens de ministers zonder twijfel plaats, "omdat er geen alternatief is".

De EU en Servië hebben al een overeenkomst gesloten die politieke samenwerking, vrijhandel en het opheffen van de visumbeperkingen beoogt. Maar de overeenkomst is geen opstapje voor Servisch lidmaatschap van de EU. Nederland blokkeerde een dergelijk verdrag omdat de Servische autoriteiten verdachten van oorlogsmisdaden zoals Ratko Mladic nog niet hebben uitgeleverd.

Kosovo
Servië maakt momenteel een moeilijke periode door, vanwege de onafhankelijkheid van Kosovo, maar die onafhankelijkheid zal Servië uiteindelijk in staat stellen om vooruit te komen, schreven de ministers. Frankrijk en Zweden hebben volgens hen de Kosovaarse onafhankelijkheid erkend omdat er geen andere oplossing was voor de crisis. (novum/ap/bdr)