Frankrijk wil ontvoerde toeristen laten betalen voor redding

Een vrouw hangt een affiche op als steun voor twee ontvoerde Franse journalisten.
Een vrouw hangt een affiche op als steun voor twee ontvoerde Franse journalisten.
Frankrijk overweegt om toeristen en andere landgenoten zelf te laten opdraaien voor de kosten als ze gekidnapt worden, indien ze advies om niet naar gevaarlijke gebieden te reizen in de wind slaan.

Een wetsvoorstel, dat gisteren in het Franse parlement werd besproken, wil dat Franse staatsburgers verplicht kunnen worden om de kosten van een reddingsoperatie deels of helemaal terug te betalen als ze "waarschuwingen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de wind slaan en zichzelf zonder wettig motief bewust blootstellen aan een risico waarvan ze op de hoogte horen te zijn."

Pleziercruises en groepen toeristen
Frankrijk heeft de voorbije jaren miljoenen euro's moeten uitgeven om burgers uit de handen van allerlei kidnappers te bevrijden. Zo moesten speciale eenheden in drie verschillende operaties in Somalië optreden nadat toeristen tijdens pleziercruises waren ontvoerd door piraten. Bij één gelegenheid liep dat fataal af: commando's schoten per ongeluk de eigenaar van een yacht dood toen ze zijn boot bestormden om de man, diens vrouw en hun driejarig zoontje te bevrijden.

Vorig jaar moest de regering ook tussenkomen om de vrijlating te bewerkstelligen van een groep toeristen die in Pakistan door een gewapende bende waren ontvoerd.

Ngo's en journalisten boos
Kritiek op het voorstel komt er vooral van journalisten en ngo's, die stellen dat de definitie van een 'wettig motief' waarmee iemand in een gevarenzone mag verblijvenerg vaag is. Zij eisen dat er een amendement komt dat onder meer journalisten, hulpverleners en universiteitsmedewerkers uitsluit van de wet, zodat zij aan de slag kunnen blijven in probleemgebieden zonder dat hun gigantische claims boven het hoofd hangen. "Anders vormt dit voorstel een bedreiging voor onze democratie", vinden ze.

Momenteel worden nog steeds twee France 3-journalisten vastgehouden in Afghanistan. Volgens een legerchef gaf de staat de voorbije zes maanden al tien miljoen euro uit om hen terug te vinden. (hlnsydney/tw)