Frankrijk wil miljoenenboete Ark van Zoë niet betalen

Frankrijk wil een door Tsjaad opgelegde miljoenenboete voor de zes veroordeelde medewerkers van de hulporganisatie Ark van Zoë niet betalen. "Ik denk niet dat de staat dit zal betalen, het zijn geen staatsschulden", aldus Frans begrotingsminister Eric Woerth vandaag op de zender LCI.

Wie betaalt?
De Tsjadische president Idriss Deby heeft de schadeloosstelling gevraagd in ruil voor amnestie voor de zes Fransen. Deby gaf aan zender France24 wel toe dat het nog niet duidelijk was wie de schadevergoeding aan de gedupeerde families zou betalen: Frankrijk of de leden van Ark van Zoë.

Genade
De zes Fransen werden in december in Tsjaad veroordeeld tot acht jaar dwangarbeid en een schadevergoeding voor de families wegens poging tot ontvoering van 103 kinderen. Ze wilden hen meenemen naar Frankrijk voor adoptie onder het voorwendsel dat het om wezen uit Darfoer ging. De meeste kinderen waren echter afkomstig uit Tsjaad en hadden nog familie. Na hun veroordeling werden ze naar Frankrijk overgevlogen, waar de dwangarbeid omgezet werd in een celstraf. Na een akkoord kunnen ze genade krijgen van Deby. (belga/sd)

De Franse president Nicolas Sarkozy met de Tjadische president Idriss Deby
UNKNOWN De Franse president Nicolas Sarkozy met de Tjadische president Idriss Deby